Acest blog este personal, articolele sunt scrise dupa cum imi vine, in functie de starea mea. Fara a fi revizuite, fara a fi corectate gramatical sau ortografic.

vineri, 15 iulie 2011

"Sunt un geniu"

Sunt un geniu.

Multi vor crede ca este o metafora, eu sunt cat se poate de serios: judecand faptele si realizarile mele din trecut, ori modul cum am influentat viata oamenilor din jurul meu, am ajuns la concluzia nerusinata ca sunt un geniu. Mai corect, am fost un geniu. Ca sa mai diminuez din beatificarea mea intelectuala, am sa specific sincer ca un eveniment puternic marcant mi-a facut mintea varza si toata genialitatea mea s-a dus pe scurgerea de la wc.

Am descoperit ca exista suflet, nu numai psihic. Inainte de asta gandeam ca sufletul este starea psihologica a unui om. Nu ma gandesc la un suflet spiritual ce se ridica la ceruri cand murim, sau ca va exista in continuare dupa trecerea noastra in nefiinta. Ma gandesc la ceva ce nu am stiut sa-l denumesc decat ca fiind suflet. Daca ii dai mintii sa calculeze cat face 1+1 va calcula automat ca 2, dar sufletul intervine intotdeauna si spune „dar vreau sa calculez cat face 1+1? am chef? e important? trebuie?” . Si etc. Cu acelasi automatism mintea va convinge sufletul ca e bine sa fie facut. Alteori oamenii sunt mai incapatanati, ceea ce simt cu sufletul este mai puternic decat constientizarea binelui din viitor. Oamenii mai inteligenti se conving singuri ca un lucru trebuie sa fie facut pentru un bine viitor, altii trebuie sa fie convinsi: „gandeste-te si nu mai fii incapatanat”.

Ce il face pe om sa fie incapatanat, sa actioneze contrar binelui sau? Simte o stare de impotrivire, de revolta, doreste sa nu faca ceea ce e logic sa fie facut. Aceasta decizie contrara binelui sau general este luata pentru a satisface sufletul sau, ceea ce simte el. Este un bine imediat, victoria vointei sale sufletesti este pe moment mai mare decat binele general. In curand euforia acestei victorii trece si glasul mintii incepe a se face auzit, intelege ca a gresit in procesului cognitiv. Starea unui om este foarte importanta, si aceasta stare nu tine in totalitate de ratiunea sa.

Cu toate ca eu cred intr-un raport invers proportional intre inteligenta si starea de bine. Cu cat sunt oamenii mai intelegenti, cu atat vor atinge mai greu starea de bine. Deci exista o conexiune intre procesul cognitiv si starea sufleteasca.

De exemplu:

Dupa ce visez o femeie ce imi este indiferenta, dupa vis ma simt atras de ea. Inainte de asta nu puteam gandi despre asa ceva, era de neconceput, viata si timpul care a trecut peste prietenia ne-au adus intr-o relatie familiara. Mai ales ca orice astfel de gand contravine conjuncturii sociale. Bineinteles ca pot face un exercitiu al mintii, sa ma gandesc la acea femeie in mod obiectiv, sa constat cat de frumoasa si sexy este, cat de placuta... Eu am puterea sa o fac, sa detasez gandirea de ceea ce simt, cand e vorba sa judec alte persoane. Dar cand acest exercitiu ma implica si pe mine, adica sa ma inchipui pe mine sarutand acea femeie, deja ceea ce simt eu intervine si face totul de neconceput. Mi-e rusine chiar si de gandul meu.

Dar se intampla sa o visez intr-o noapte, ca am sentimente pentru ea. Asa e visul. Daca visul merge mai departe si exista intimitate in vis ( wow, dimineata ma uit ca un rama la piatra fara sa inteleg cum am putut sa ma excit atat de tare la acea persoana, chiar si in vis, erectia mea maxima e acolo sa-mi dovedeasca) pe viitor ma simt extrem de atras de femeia visata. Stiu ca e o tampenie, mintea judeca inutilitatea impulsului, dar este o stare sufleteasca, ma simt atras. Si nu poti face nimic cu privire la aceasta atractie, decat poti sa-ti muti gandul de la ea. Cand vei privi persoana respectiva va exista intotdeauna o exaltare rapid inabusita, aproape insesizabila cand te-ai obisnuit, dar exista. De aceasta exaltare este responsabil sufletul.

Eh, din cauza acestui suflet mi-am pierdut eu genialitatea. M-a trantit, mi-a luat mintile, m-a terfelit, m-a sodomizat, m-a furat, m-a torturat si cand sa-mi stinga lumanarea, s-a hotarat ca nu, mi-a dat o oglinda sa-mi arate ce am ajuns ca sa compar cu ce am fost.

Un om ce a trecut prin atac cerebral si a supravietuit, este complet schimbat. Am cunoscut o femeie deosebita, o cunostinta de gradul 2, in sensul ca era proprietara magazinului de langa scara mea, unde imi faceam in fiecare zi cumparaturile. De obicei se pastreaza o relatie sociala de politete, dar tocmai pentru ca acest om este deosebit am ajuns sa ne apropiem mai mult, imi facea o mare placere sa stam de vorba, sa schimbam informatii. Aceasta femeie a patit un atac cerebral si a intrat in coma, fara diagnostic ca s-ar mai putea intoarce la viata. Dar a fost puternica, s-a intors.

Din pacate s-a intors o leguma. Toata viata ei disparuse, sufletul recunostea persoanele, dar mintea-i refuza sa judece. Nu mai stia sa mearga, nu mai stia sa vorbeasca, sa articuleze cuvintele. Acest om mi-a dovedit, mi-a dezvaluit... nu stiu cum sa denumesc... mi-a deschis ochii... Am fost martor la ceva maret, ce nu credeam ca exista, martor la ceva coplesito ce nu stiu sa-l denumnesc. Acest om, aceasta femeie s-a intors din morti nemaistiind nimic de lumea asta, prin care a trecut cu deminitate si eleganta. S-a intors un om mare cu mentalitate de nou nascut. S-a straduit sa invete sa mearga, sa foloseasca toaleta, sa articuleze cuvintele, sa vorbeasca, a luat tot ciclul vietii de la inceput. Cand esti matur si faci lucruri de copil este umilitor. Este umilitor felul in care te trateaza oamenii, nu au motivatie sa-ti mai acorde incredere. Dupa ce s-a straduit, a luptat cu propria-i nenorocire, dupa ce a aratat un curaj dumnezeiesc, si-a revenit cat de mult s-a putut. In sensul ca mintea judeca la fel, dar este influentata de experienta prin care a trecut. Un trecut prin moarte se teme pentru viata sa, pentru ca stie cat de mult pierde. Noi doar ne inchipuim, un om ce a murit stie exact. Pe de alta parte toleranta fata de ceilalti oameni iti schimba modul de a gandi, lipsa egoismului te face neinteresant. Egoismul te face mai calculat, te face sa te gandesti cum sa castigi tu versus ceilalti, si astfel iti vin idei, le pui in practica, succesul lor face ca oamenii sa te considere inteligent. Daca facut unul avere cu diverse idei, este considerat foarte destept. Probabil ca sunt multi oameni mai destepti decat Bill Gates pe lume, dar el va fi cel mai destept pentru ca are cea mai mare avere. (sau avea)

Prea putini spun ceva admirativ despre un savant care si-a dedicat viata pentru a combate o boala incurabila si in final a descoperit remediul acelei boli ce a decimat un sfert din populatia omenirii. In schimb spun despre Einstein care a facut bomba atomica ca a fost cel mai inteligent om de pe planeta.

Revin la doamna mea, cunostinta ce s-a intors din morti. Reactia oamenilor a fost de compatimire si mila. Ceva normal. Insa aceasta neincredere s-a intiparit in sufletul celorlalti, omul s-a dovedit a fi defect, deci pe viitor nu-i vor mai acorda increderea pe care o acordau inainte de eveniment. Oricat s-ar stradui, poate deveni mai inteligenta si mai speciala, nu o vor mai face. S-a intamplat o data, deci se mai poate intampla... E defecta.

Personal, unui astfel de om cu o asemenea putere de lupta si determinare ii acord cea mai mare admiratie. Din dragoste pentru copil a muncit, a strans din dinti, a incasat umilinta, a facut totul pentru dragostea ei de mama. Judecata ei este mai dreapta, nealterata de egoism, ori de incapatanare, vede mai clar lucrurile importante din viata. Respect, doamna.

In DEX se da definitia pentru „geniu”: totalitate a aptitudinilor spirituale superioare care oferă unei persoane calități creatoare deosebite; talent, dispoziție naturală, capacitate de creație excepțională, rezultat al dezvoltării maxime a facultăților umane, etc.

De mic am influentat viata persoanelor din jurul meu, le-am adus o schimbare a vietii mai calitativa. Datorita rezultatelor mele la olimpiadele de matematica primaria orasului le-a dat o repartitie parintilor mei pentru un apartament cu patru camere, in centrul orasului, scotandu-ne din cartierul tiganesc, imbunatatindu-ne traiul. Pot continua cu influenta asupra tuturor, de la prieteni la necunoscuti, de la rude pana la invidiosi. Am vazut, am simtit si m-am bucurat cum viata celor din jurul meu se schimba datorita influentei mele. O perioada mi-am spus ca am noroc, dar dupa o multime de teste am constatat singur: sunt un geniu. Conform definitiei din DEX.

Un geniu fara rezultate nu mai este genial.

(Va urma.Trebuie sa plec la munca. Unde trebuie sa fiu genial, altfel mananc iar faina)

Un comentariu:

Cornelia spunea...

Adinc si foarte interesant subiectul.... este primul articol care l-am citi pe blogul tau dar ma atrage mintea ta...Simt "admiratie" pt sentimentele tale si faptul ca le exprimi asa de "raw", cu atit mai mult cu cit esti barbat. In experienta mea este rar ca am intilnit un sex opus cu o asa adinca gindire sentimentala avind in vedere ca men are from Mars and women from Venus. Intr-un cuvint..."JOS PALARIA" !