Acest blog este personal, articolele sunt scrise dupa cum imi vine, in functie de starea mea. Fara a fi revizuite, fara a fi corectate gramatical sau ortografic.

duminică, 17 iulie 2011

"Sunt un geniu!" partea 2-a

Am pornit postarea de la o idee si am ajuns la concluzia: “Sunt un geniu!”.

M-am gandit mult daca sa pun ideea de start la locul ei, adica sa incep cu ea. Stiu ca multi nu vor intelege, trebuie explicat. De cele mai multe ori ajung sa ma gandesc la lucruri ce nu le pot defini coerent, simt ca este o idee interesanta, noua pentru mine, poate chiar si pentru omenire… (lol). Daca as urma sfatul majoritatii, cand spun ca imi complic viata gandind prea mult, exista riscul sa deposedez umanitatea de o mare descoperire filozofica. Improbabil, dar corect. Cel putin teoretic este posibil. Asa ca eu continui sa gandesc, nu ca as avea o minte altruista, ci pentru ca asta face mintea mea, gandeste. Asa traiesc, prin asta exist.

Ideea de la care am pornit este inrudita cu “Decat codas la oras, mai bine in satul tau fruntas.”, numai ca e mult mai profunda. Cum asa? Sa facem un exercitiu…

Lady Noble este o persoana inteligenta, educate, culta si autodidacta. Anturajul in care isi traieste viata este format din oameni de nivelul ei, dar mai putin preocupati decat ea cu ganditul. Lady Noble este respectata pentru felul cum gandeste, cum se comporta, totdeauna amabila si cu o diplomatie bine exersata. De drept, acorda unor subiecte o importanta exagerata, le incarca de prea multa seriozitate, dar ele fiind usurele se trec cu vederea. Chiar prea usurele, mai mult sunt baliverne. Dar anturajul, grupul in care isi manifesta nevoia de apreciere este de un nivel tolerant. Nimeni nu vrea sa gandeasca mai profund, a devenit obositor s-o faca, asa ca Lady Noble devine un formator de opinie. Baliverne si „bullshit”-uri, aplauzele continua in folosul ei, se alimenteaza cu „self-respect” si „self-love”. Stie ca este iubita, admirata, este unica si speciala. Este elita grupului ei.

Sunt doua posibilitati de caz:

- „bulshit”-urile nu sunt adevarate, dar Lady Noble le trateaza ca si cum ar fi, predica si propovaduieste neadevaruri ce sunt lesne de recunoscut, dar prin abilitatea sa in comunicare si convingere face ca acei oameni sa creada ceea ce sustine. Cand o personalitate exprima ceva (orice!), ceea ce spune este primit ca adevar datorita recunoscuterii calitatii a persoanei. Acest tip de om nu este chiar dizgratios, eu admir abilitatea de a face altii sa creada ceea ce nici el nu crede.

- Ori „bullshit”-urile sunt neadevarate, dar Lady Noble le considera adevarate si le predica cu ignoranta. Acest tip de personaj este mai enervant, pentru ca se comporta ca si cum ar cunoaste adevarul universal, are acea atitudine de superioritate nemeritata. Din combinatia dintre educatie/cultura/diplomatie cu Neadevar rezulta cel mai periculos formator de opinie, reprezentant viguros al Satanei.

Cum vine asta? Sa zicem ca Lady Noble raspandeste noua religie: iubirea de sine. Sa inveti sa te iubesti, sa te regasesti, tu esti cel mai important pentru tine, ... si toate celelalte predici in care Tu esti nr.1, esti personajul principal. Totul este permis ca Tu sa fii fericit(a), este insasi notiunea de a trai viata: fericirea proprie, sau starea de bine. Cu Pozitivism. Sa alungi negativismul, tot ce-ti umbreste gandul si sa primesti doar ce-ti face placere, ce iti da stare de bine. Cat „bullshit”!!! Cat egoism !!! Te invata ca tu esti punctul in jurul caruia se invarte Universul.

Daca toti oamenii de pe pamant ar fi la fel de egoisti se va forma un haos relational, o jungla a sentimentelor, fiecare pentru sine. Daca toti ar imbratisa aceasta noua religie (ce eu o consider a raului), dragostea nu va fi posibila. Eu, cel care ma iubesc mai mult pe sine, nu pot sa accept in iubire decat unul ce considera la fel ca mine, adica ca eu sunt nr.1 si el trebuie sa se sacrifice. Daca si el este un adept al iubirii de sine, eu ma voi iubi mai mult pe mine, el mai mult pe sine; nu ne-am intalni nicaieri cu sentimentele, deci dragostea nu e posibila.

Deci cei ce imbratiseaza aceasta noua religie a iubirii de sine, a regasirii sau reinventarii a sinelui (??!!) nu pot avea parte de dragoste decat daca persoana iubita dovedeste un altruism exagerat, similar cu prostia. Pe de alta parte spune-mi cu cine traiesti, ca sa spun cine esti.

Revin la idee. Lady Noble predica un neadevar unor oameni mai putin pregatiti ca ea si se crede detinatorul adevarului universal pentru ca toti o apreciaza si o iubesc. Dar intr-o zi nefasta pentru ea apare Sir Truth care spune: „Ce este non-sensul asta? Voi chiar credeti prostia asta, ca soarele se invarte in jurul pamantului, ca Universul se invarte in jurul acestui punct?”. Si prin limbajul geniului, caci Sir Truth este un geniu, explica adevaratul Adevar. Grupul suport al Lady Noble striga in cor fara a avea rabdare sa asculte, ori incapabil sa intelegeaga limbajul: „Blasfemie! Lady Noble detine adevarul. O iubim”.

Dar Lady Noble intelege acest limbaj. A mai cunoscut astfel de oameni in viata ei. Sunt rari, ar fi dorit sa fie unul dintre ei, dar din pacate te nasti asa, nu poti deveni. Prin instructie si educatie poti deveni Lady Noble, este cel mai inalt grad ce il poate obtine pe scara intelectuala. Pentru a fi Sir Truth trebuie sa te nasti cu acest talent, sa te nasti cu semnul geniului. Lady Noble a inteles care este Adevarul. Cel mai dureros este ca stie, altcineva a inteles cat greseste. Secretul nu poate fi pastrat. Decat daca isi protejeaza grupul de suport si il alunga pe geniu. Are puterea sa-l discrediteze, ceilalti cred in ea. Acesta este momentul cel mai important, cand decide ce sa faca in continuare.

Va predica un Neadevar pentru a primi admiratie si considerare? Sau isi va recunoaste siesi si oricui ca a gresit, ca acesta este Adevarul, in schimbul pierderii piedestalului, a scarificiului starii de bine, etc. Va fi egoista, va dori sa se simta bine? Este capabila sa alunge adevarul negativ din constiinta, isi va reprograma singura constiinta? Stie ca poate face asta, sa se autosugestioneze de orice doreste, doar s-a autosugestionat ca este fericita, acesta e starea cea mai grea de imaginat si de crezut.

Ce va alege?

Adevarul doare. Pentru ca de cele mai multe ori gresim, nu luam in calcul toate aspectele. Lady Noble sufera cand altcineva ii arata Adevarul, dovedind ca ea sustine un Neadevar. Daca este mica la suflet va prefera sa traiasca in continuare intr-o lume inchipuita, unde Neadevarul ei va fi considerat ca fiind Adevar, in schimbul starii de bine, „self-respect”-ului si iubirii de sine. Acolo unde este zeita.

Intrebarea zicalei „decat codas la oras, mai bine in satul tau fruntas?” se aplica aici in felul urmator: decat sa nu mai fie considerata unica si speciala, mai bine continua sa trateze balivernele cu importanta exagerata, mai bine nu conteaza Adevarul, ci ceea ce vor oamenii sa auda, chiar daca sunt inferiori.

Degeaba or sa sara unii ca toti oamenii sunt egali. Nu, nu sunt. Doar in fata legii. Dar in fata ta nu sunt toti egali, i-ai impartit, i-ai clasificat: dupa iubire, dupa admiratie, dupa afectiune, dupa incredere si dupa sentimentele ce-ti inspira fata de ei.

Un geniu nu are timp de politeturi. Cum poti sa-i spui unui om in mod politicos ca greseste? Modul politicos de a-i spune unui om ca greseste este sa-l faci sa gandeasca singur ca a gresit. Eh, pentru asta trebuie timp, trebuie sa-l aduci la nivelul de gandire al geniului. Greu, deci geniul va fi nepoliticos intotdeauna.

Am impartit lumea in: ignoranti, instruiti, inteligenti si genii.


___________________

(Va urma.)

Niciun comentariu: