Acest blog este personal, articolele sunt scrise dupa cum imi vine, in functie de starea mea. Fara a fi revizuite, fara a fi corectate gramatical sau ortografic.

duminică, 31 iulie 2011

Adevarul fiecaruia (2)

Propria convingere devine adevar pentru sine - adevarul subiectiv. Daca omul greseste in propria convingere, adevarul subiectiv este diferit de adevarul existent (demonstrat, dovedit, ori necunoscut inca noua). Pe de alta parte, convingerile unei majoritati pot fi eronate, iar cei minoritari - ce sustin un adevar inteles datorita capacitatii lor - vor fi marginalizati, huliti si declarati nebuni. Adevarul celor aflati la putere devine adevarul societatii.
Ex.: Pana acum 500 de ani firescul si bunul simt spunea ca soarele se invarte in jurul pamantului. Sustinerea unui fapt contrar era o nebunie, o erezie si era pedepsita. Stiinta a dovedit contrariul, dar pana atunci omenirea a crezut intr-un adevar gresit din cauza unor convingeri gresite.

Singurul mod prin care poti convinge un om/o societate ca greseste este sa-i dovedesti stiintific. Dupa demonstratie se va absolvi de vreo vina a ignorantei spunand "Credeam ca... pentru ca nu am luat in calcul cutare...". Dar pana atunci nu-si va da seama ca tot timpul a fost un agresor. A fost exact raul impotriva caruia credea ca lupta.

Niciun comentariu: