Acest blog este personal, articolele sunt scrise dupa cum imi vine, in functie de starea mea. Fara a fi revizuite, fara a fi corectate gramatical sau ortografic.

sâmbătă, 25 iunie 2011

Mamica singura




Cu laptopul asezat in brate era atenta la lucrarea ei, in acelasi timp vorbind cu bebele ce se trezise in carut. „Fii cuminte, mami, sunt aici. Mama are putina treaba, trebuie sa te inveti sa stai cuminte. Te iubeste, mama.” Cu ochii atenti pe ecran, cu fata imobila, isi racordase glasul pe conversatia blanda cu sugarul, cum numai femeile stiu. Barbatii greu pot fi mamosi, nu le sta in caracter. Tot exercitiul cu papusile de cand sunt fetite isi gaseste rostul acum, cand devin mamici.

Da, femeile pot face asta.- isi spuse. Pot spune cuvinte dragastoase chiar daca gandul lor e concentrat mai mult pe altceva. Nu cunoaste nici o femeie care sa nu aibe atentie distributiva, spre deosebire de multi barbati. Lejeritatea cu care ele iti pot spune cuvinte de iubire are legatura cu asta? Barbatul cand o face este sincer, incarca declaratia lui cu importanta. Glasul mamicii din fata lui are inflexiuni blande, dar false. Copilul nu distinge, o aude si se simte in siguranta.

Cand a vazut-o prima data nu banuia ca nascuse de curand, cu toate ca prezenta semne postnatale. Putea ghici corpul ei de dinainte de nastere, stia ca isi va reveni frumos, e genul de femeie. Poate ar fi remarcat daca nu ar fi fost dezinteresat, nu obisnuieste sa studieze clientele. Cand a revenit cu copilul a fost o surpriza, inima i s-a umplut de intelegere si admiratie sincera. A apreciat-o pentru acel copil frumos, acum o vede chiar foarte sexi.

Pentru a alunga gandul o intreba diverse, asa cum se poarta o conversatie de politete cu o femeie ce are un copil. Stia dinainte raspunsurile din gesturile ei, din comportament, din toate acele detalii ce s-a obisnuit sa le remarce. I s-a parut necuviincios sa inteleaga si sa contemple corpul ei, cu toate ca ar fi trebuit sa fie un compliment. Constatarea frumusetii unei femei este rezultatul straduintei si atentiei pe care si-o acorda in a se pastra frumoasa. Este succesul feminitatii.

In sine se intreba daca postura noua in care o vede - de curand mamica - este cauza pentru care si-a schimbat raportul de atentie. A mers mai departe cu privirea care se oprise la statutul de clienta, acum contempla femeia. Mai mult de curiozitate.

Nici o verigheta pe deget, este o mamica singura. Accent ardelenesc, venita in Bucuresti, deci fara ajutorul parintilor. Altfel ar fi lasat copilul la ei si nu l-ar fi purtat prin tot orasul, sa-si rezolve treburile. Atitudinea ei arata ca si-a luat rolul in serios, este incantata de schimbarea din viata ei, si-a dorit acest copil. Trece printr-o perioada de implinire, se simte bine. A decis curajoasa sa faca aceasta schimbare drastica a modului de viata, se apreciaza si se alimenteaza cu determinare, are un scop mai important decat propria persoana. Si-a facut planuri pentru cum se va descurca si acum se comporta ca atare, conform rolului asumat.

Stie ca-i va fi greu, stie rational, dar pentru suflet aceasta cunoastere pare dintr-un alt film. Pentru ca se simte bine acum, priveste viitorul cu optimism. O femeie alege sa fie o mamica singura dupa ce a trecut printr-o mare dezamagire in dragoste, sufletul ei are nevoie sa-si manifeste dragostea (de care stie ca este capabila) pe altceva mai important decat un barbat, sentimentul matern este indeajuns de puternic.

Barbatul nu poate face asta, a fost deposedat de aceasta optiune. Cum ar fi fost sa fie posibil si pentru el? Sa nu mai traiasca singur, sa fie cu fetita lui. Ce viata minunata ar fi fost... Sa o duca la gradinita sau la scoala, sa-i gateasca, sa-i spele, sa fie ajutat de o bona, sa traiasca precum o mama singura. Relatiile amoroase ar fi privite mai cu calm, caci altceva e mai important decat persoana lui. Cand s-ar indragosti ar fi o pasiune moderata, fara foame, decat sa devorezi o ciocolata e mai placut sa o degusti mestecand pe indelete, sa-ti incanti toate papilele gustative. Femeia are acest lux, sa aibe un copil al ei si numai al ei.

Este era mamicii singure, ce succede emanciparii femii. A obtinut egalitate de sanse, independenta financiara o ajuta sa devina mama fara ingrijorare pentru viitor. Daca s-a realizat profesional are incredere in propriile forte. Un pic de siguranta vine si din partea tatalui care este obligat sa plateasca pensie alimentara. Daca poate, orgoliul ei nu o va lasa sa accepte, prefera sa stie ca s-a descurcat singura, pentru admiratia ei proprie. Cu aceste ganduri pleaca la drum, cu trecerea vremii devine practica si mai lasa din orgoliu.

S-a gandit la ea, la fericirea ei, dar nu se gandeste la copil. Va stii ea vreodata cum se simte un copil fara tata? Familia este un mediu de formare al caracterului. Relatia dintre parinti, relatia dintre frati, viata alaturi de ei... toate adunate aduc o experienta importanta copilului, mediul in care creste este baza formarii lui ca om. Cunoaste toate sentimentele.

Ce se va intampla cu omenirea pe viitor? Unei mame singure ii va fi greu fara ajutorul parintilor, pe care il asteapta firesc. Copilul vede modelul unei familii la bunici. Dar va ajunge si ea bunica, fara sa ofere un model de familie. Daca aceasta tendinta de mamici singure se va pastra, cat se va deteriora notiunea de familie? Va mai stii omul sa ceara si sa ofere iubirea? Ori cautand-o vor fi mai darnici cu ea?

Privind-o mai atent a simtit ca o dezaproba; s-a decis ca a devenit mamica singura din egoism. Cele care divorteaza si-au schimbat prioritatile, ori se simt mai fericite singure. Ar fi important de inteles de ce ajung sa se simta nefericite, cum de s-a stins iubirea. Vor iubi un alt barbat, il vor iubi altfel. Dupa ce experimenteaza independenta femeii mature, felul de a iubi li se schimba. Intra in relatie cu alta atitudine, felul cuplului este altfel. Pana sa apara acest barbat, din relatia dintre ea si copil va invata foarte multe, va separa iubirile, dar se vor influenta una pe cealalta. In bine. Si va fi mai linistita, nu se va teme de un esec in dragoste, intotdeauna va avea copilul.

Femeia din fata lui isi alinta copilul, o face cu seninatate uitand de orice pe lume. Are grijile ei pentru viitor, e sigur de asta, dar asta poate face un copil, sa uiti de toate grijile si sa traiesti clipa. Copilul nu este rezultatul unei casnicii esuate, a decis sa-l aibe pentru ca si-a hotarat singura viitorul, de mamica singura. Din acelasi impuls cu care altii isi iau un animal de casa.

Enervat de sirul gandurilor personale, concluziona ca trebuia sa se limiteze la constatarea ca o mamica singura este foarte sexi.


______________

fragment din "Vizionarul" (care il voi tertmina candva) fara a fi revizuit, fara a fi corectat,