Nu obisnuiesc sa mai postez comentarii. Nu din lipsa de respect sau aere de superioritate, ci pentru ca nu as avea timp sa raspund la toate... O opinie cere raspuns, daca parerile sunt contrare (de obicei se intampla pentru ca avem experiente diferite) fiecare isi va sustine cauza, va cauta sa i se dea dreptate. Un om integru, cu coloana vertebrala, ce nu accepta compromisuri de dragul armoniei in comunicare, isi va argumenta opinia cat mai inteligent posibil.
Din pacate unii vad intr-o discutie pe opinii contrare o lupta cu un inamic. Exista si alte moduri de a gandi lucrurile decat felul in care gandesti tu lucrurile. Exista altfel, trebuie sa acceptam si posibilitatea aceasta. Daca ramai fanatic unui adevar sustinut de tine, fara a intelege ce spune interlocutorul tau, nu se mai numeste ca ai coloana vertebrala, ci ca vrei sa-ti impui adevarul tau cu orice pret, de fapt nu accepti un alt adevar. Lloyd C. Douglas a scris o carte numita Obstacole, in care o viata intreaga doi doctori cercetatori s-au urat reciproc, dar in materie de stiinta s-au admirat, au avut incredere unul in celalalt. Descoperirea remediului unei boli grave a fost un tel atat de important, incat impulsul de a-si manifesta aversiunea era inabusit de scop. Nu din toleranta, caci nu le statea in caracter, ci dintr-o gandire obiectiva. Acelasi autor a scris Camasa lui Hristos, un best seller absolut, tiparit in milioane de exemplare, o carte ce mi-a dat de gandit. Mai jos o sa dau un link cu filmul, aparut in 1953, nominalizat la 5 premii Oscar, cu Richard Burton, Jean Simmons si Victor Mature. Dar filmul nu cred ca ajunge la nivelul de valoare al cartii. Opinie formata din ce am citit despre film, nu l-am vazut pentru ca nu am dorit ca ceea ce mi-am imaginat citind-o, sa fie alterat de un film.
Am scris un serial, "Partea intunecata a femeii", cu tendinte misogine ar spune unii. Eu am impartit lumea in doua, in barbati si femei. Consider ca sunt doua entitati diferite, in primul rand ca au sexe diferite, deci exista o diferenta fizica, de ajuns ca doua entitati sa dezvolte aptitudini diferite, formare psihologica diferita, caractere diferite. In plus, modelul traditional anacronic ii imparte din pruncie, li se atribuie roluri prestabilite. Fetita se joaca cu papusile, i se atribuie rolul printesei; baiatul este invatat sa fie combativ, este cel ce lupta cu adversarii (fotbal, hotii si vardistii, etc). Astfel ca societatea ii diferentiaza din copilarie, este normal ca experientele traite si modul cum sunt educati sa le dezvolte aptitusini diferite, formare psihologica diferita, caractere diferite...
Sa ne inchipuim ca furnicile nu fac aceasta diferentiere, femelele si masculii muncesc la fel, sunt crescuti la fel. Fara discriminare, fara nici o diferentiere. Exista o diferenta fizica, masculul este mai puternic, dar societatea furnicara nu tine cont de asta si toata lumea este egala. In functie de activitati, furnica si "furnicul" se vor stradui diferit, unul va depune mai mult efort decat celalalt, pentru ca trebuie sa ofere egal. Daca ii privim la un loc, ca o comunitate unde masculii si femelele sunt entitati egale, ce se numesc furnici, in spiritul egalitatii le vom cere acelasi lucru fiecaruia. Din punct de vedere personal, straduinta unuia va fi mai mare decat a celuilalt, deci efortul pentru ceea ce ofera fiecare nu este egal cu efortul celorlalti.
Omenirea este formata din femei si barbati (de diverse varste). Doua entitati diferite. Eu am luat o grupare si am zis ceva despre ea. Cand zic despre Gheorghe ca este egoist, nu inseamna ca l-am comparat cu Ion. Ion nu e in discutie. Unii au inteles ca daca Gheorghe este egoist, atunci Ion este altruismul intruchipat.
De ce aceasta mentalitate? Nu stiu. Pare ca... pentru ei in viata este ori alb, ori negru. Si lumea este formata din doi: Eu si Restul Lumii. In complementaritate , precum Ying si Yang. Daca Eu este alb, in mod logic (pentru ei) celalata parte este negru. Ca sa existe inamic trebuie sa fie contrar. Fixul lor de a avea inamic nu inseamna ca asta este si dorinta lui Restul Lumii sa le fie inamic. Pe Eu nu-l intereseaza ca celeilalte parti nu-i place sa fie negru; trebuie sa fie, altfel ii deregleaza tot sistemul.
Nu, eu nu am scris despre femei in comparatie cu barbatii. Am scris despre ele pentru ca le-am privit, m-au interesat. Ca sa scriu despre barbati si sa le inteleg sentimentele, sa-i privesc la fel cum privesc femeile, ar trebui sa devin gay. Am alte gusturi, deci nu se poate. De aceea cand scriu "femeile..." ma refer la oamenii cunoscuti de mine. Ca sa nu-i bag in aceeasi oala si pe barbati, caci nu-i cunosc, nu spun "oamenii".
Apoi... Sa nu credeti ca o comunicare se face doar pentru a-ti exprima punctul de vedere. Atunci cand nu stii ceva in mod sigur, se spune: "eu cred..." Spui de atatea ori incat in timp devine la fel de puternic ca adevarul stiut. Il tratam ca pe un adevar stiut. Si asa apare dezamagirea, cand ceea ce credeai nu este ce credeai. Cand esti sigur ca esti iubit si de fapt nu esti, este o dezamagire.
Comunicarea nu se face doar pentru a-ti exprima parerile, ci si pentru intrebari. "Cat este ceasul?" - este o intrebare, cere o informatie. E un lucru simplu, omul se uita la ceas si spune cu siguranta cat este ceasul. Dar daca il intrebi despre el, despre personalitatea lui, nu exista un reper care sa determine daca este adevarat ce spune sau nu. Parerea despre sine poate fi gresita, din cauza subiectivitatii. Ca sa te afli mai aproape de adevar trebui sa-i aplici un "declansator de emotie", pasiunea cu care te contrazice scoate la suprafata adevarata personalitate. Pentru aceasta trebuie sa renunti la parerile personale si sa gandesti conversatia de pe alta pozitie, tu nu mai existi, esti doar o unealta.
Dau exemplu: Popescu vrea sa afle cu cine il inseala sotia, caci simte asta. Se duce la vecina si suna la usa. Cand aceasta ii raspunde striga la ea: "Curvooo!". Emotia se declanseaza, vecina se indigneaza si incepe a spune: "Eu curva? Dar nevastata care si-o trage cu Gheorghe... Si cu Ion?". Cand a facut-o curva pe vecina nu stia daca este adevarat, nici nu l-a interesat sa spuna un adevar. A zis ce trebuia sa zica pentru a afla un adevar. Daca se ducea direct la vecina s-o intrebe cu cine il inseala nevasta, mai mult ca sigur ca nu primea raspunsul, din diverse motive. Din protectie, vecina prefera sa nu se bage ca sa nu aibe probleme. Din loialitate femeiasca. Din ura fata de vecin, deoarece nu-l place ca nu este politicos. Etc.
Nu poti judeca un om dupa vorbele sale. S-ar putea sa te induca in eroare, sa nu fie cine zice ca este. Ca sa-l cunosti trebuie sa traiesti cu el.
Voi continua, acum nu mai am timp. Sper sa nu uit ideea la care doream sa ajung.
(va urma)
_____________________
- Click sa porniti filmul.
- Click pe sageata in partea dreapta de jos a playerului si vor apare deasupra trei simboluri,
- click pe simbolul mijlociu-adica ‘CC’ . Adica "turn captition ON". Apoi click din nou la ‘CC’, pe sageata, in stinga va aparea Romanian subtitles.
- Click pe Romanian subtitles.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu