Acest blog este personal, articolele sunt scrise dupa cum imi vine, in functie de starea mea. Fara a fi revizuite, fara a fi corectate gramatical sau ortografic.

marți, 31 mai 2011

Persona angelica (victima colaterala)

Este o fictiune. Orice asemanare intre personaje si fapte este intamplatoare.
Sau nu.

/ Fragmente


- Este doar un copil. Ii va trece cu timpul, se va obisnui.

Mi-a venit sa vomit. In acel moment am urat-o pentru egoismul ei si incapacitatea de a intelege ce este in sufletul copilului. Pe mine, ca adult, situatia m-a daramat. Simt o suferinta ca o tortura, ceea ce a fost o poveste, imaginea fericirii, familia noastra, nu mai este. Pentru fetita noastra este mai greu, e doar un copil. Cum sa fii indiferent la suferinta la care am supus copilul? Este viata ei, are propria viata. Cum se simte ea in propria viata, cum si-a inceput-o? Am deposedat-o de familia ei, de acea imagine fericita ce o va regreta toata viata. Pentru asta meritam o vina mai mare decat i-am fi ucis parintii.

.......

- Baietii trebuie sa te sarute pe tine, nu tu pe ei. Si ai grija, primul sarut este foarte special.
- Dar deja s-a intamplat. tati. S-a terminat.
- Vei avea parte de o multime de prim-sarutari. Vei vrea sa fie speciale, asa ca ia aminte, sunt pretioase.

"Este ceea ce face un om sa-ti fie apropiat." - as fi continuat. Lumea se imparte in rude, prieteni, cunoscuti, straini si cel cu care te saruti. Primul sarut este cel mai important. Restul sunt doar umbrele acelui sarut. Daca primul sarut este mai special, umbrele lui sunt proportionale."

.......

Intr-o zi s-a trezit suparata pentru ca a visat ca am inselat-o cu secretara. Nu a vorbit cu mine o luna, m-a tratat cu dezgust. Nu m-am culcat niciodata cu vreo secretara pentru ca eu nu am. Afacerile mele se bazeaza pe intelegeri personale incheiate cu o strangere de mana. Nu am nevoie de nimeni sa-mi tina agenda.
.......

Oamenii dupa ce obtin ceea ce vor, incep sa creada ca dorintele lor au fost limitate.

.......

- Chiar trebuia sa te injosesti in halul asta? Un angajat mai tanar?! L-ati vrut dat afara si eu l-am aparat, l-am pastrat, l-am invatat. Se pare ca ti-ai schimbat parerea... Chiar nu-ti dai seama cum esti vazuta? Trebuia sa aflu de la fetita mea? Nu a trecut nici o luna de cand ne-am despartit.
- Nu e treaba ta. Ce-ti pasa tie?
- Imi pasa pentru ca eu sunt cel rau si tu esti cea buna. Te-ai dat atat de lovita si ranita, atat de brava in nenorocirea ta, iar eu m-am simtit atat de vinovat ca nu am reusit sa fiu cum doreai tu sa fiu, cum am aflat abia la final ca doreai sa fiu. Te iubeam atat de mult incat te-am crezut cand ai aruncat totul pe mine. De fapt te urcasei in barca de salvare de mult timp, asteptand si cea mai mica agitatie de vant, ca motivatie sa poti parasi vaporul. Sincer nici nu ma intereseaza daca m-ai inselat in casnicie, urmarea este mai dezgustatoare. Dar nu conteaza, pentru tine vei fi intotdeauna cea buna, iar eu voi fi cel rau.
- Uite cum te intorci precum catelul la propria voma.

.......

Parinte, nu-ti pierde timpul cu mine. Chestia cu Dumnezeu se intampla intr-un singur fel: fie traieste in inima ta, fie nu. Cu asta ar trebui sa incepi.
Am mai multe suferinti decat pacate. Nu incerca, nu te increde ca poti mai mult decat Dumnezeul tau. Du-te si cauta-i pe cei ce nu-si recunosc pacatele, in schimb cred despre sine ca-s oameni drepti si buni crestini. . Lasa-ma... Fa-te util si cauta-i pe cei ce-l triseaza pe Dumnezeu. Cand reusesc asta, nu-i mai poate opri nimic, caci nu mai au constiinta. Acolo trebuie sa duci lumina.

.......

Eu am luat ce a fost bun, iar cand sa platesc nota, vine altul si si-o asuma. Am fost eliberat de orice, asa ca ar trebui sa fiu multumit.

.......

- Ma enerveaza. Se vede cat este de acaparatoare. Si zambetul ala fals...
- A fost insurat cu mama ta 15 ani. Nu mai stie sa traiasca singur. Lasa-l s-o aibe. Abia daca isi poate face un ceai, ce sa mai spun despre spalat rufele sau curatenie in casa?!
- Sa-si ia o menajera.
- Menajera pleaca acasa dupa amiaza. Prin egoismul tau ii vrei o viata in singuratate. Este o cruzime, cel mai cumplit iad pentru un om este singuratatea.

.................................................

S-a trezit intr-o dimineata si si-a adus aminte:
- Apropo, ma sufoci. Nu te mai iubesc de vreo 2 ani, dar nu eram sigura. Tineam de mult sa spun asta, tot uit.
Acum ma gandesc... Ce fel de viata isi traieste daca uita un "amanunt" atat de important? Timp de 2 ani?!! N-am avut niciodata incredere in modul in care isi stabileste prioritatile, dar acum m-am convins ca este o altfel de persoana.

.............................................

Afacerea nu mai este ce a fost. Nu mai exista clienti fideli, nu te poti bizui pe ei. Nu mai sunt aceeasi de dupa 1989, dupa iesirea din comunism, cand ii puteai compara cu indigenii de pe continentul american ce se minunau la margele de sticla colorata. Viata lor s-a schimbat. Si-au educat gusturile in perioada de consum excesiv, atunci cand bancile au liberalizat creditele imobiliare si de consum. A urmat o criza ce inca nu s-a terminat, moment in care piata a invatat sa evalueze adevarata valoare a produselor. Stiu foarte bine ce merita si cat merita. Sunt precum fata dumneavoastra, daca mai ieri era o adolescenta ce se incanta ca are telefon mobil sa vorbeasca cu prietenul ei, astazi isi doreste un i-phone 5. Oricat de mult ii plac bunicului treptele de marmora, pentru cei tineri sunt de prost gust.

.......
Din experienta mea am constatat un fapt. Atunci cand destinul iti inchide o usa, urmeaza sa-ti deschida picioarele unei femei.
.......

Exista si alte moduri de a gandi lucrurile decat felul in care gandesti tu lucrurile.
.......

Draga, un lucru e sigur, nu poti sa fii barbat. Nici macar nu incerca. Fii o femeie.
E o treaba puternica cand este facuta corect.
.......

Este firesc ca omul sa isi creasca copilul, este o etapa a vietii lui. Dupa ce acesta face majoratul, dupa ce isi face un rost in viata, isi ia zborul. Este durerea parintelui, cei egoisti vor lungi acest moment cat mai mult, pentru ca nu vor sa se simta imbatraniti. Altii nu vor accepta niciodata, trateaza copilul matur ca si cum ar fi minor, vor incerca sa-i conduca viata.

Copilul meu si-a luat zborul de la mine cand avea patru anisori. Va avea viata ei, propria viata. Ma simt tot atat de batran ca acel parinte caruia i se casatoreste copilul si realizeaza ca de acum nu mai are privilegiul sa-l indrume si sa-l ingrijeasca, caci va avea propria familie si propria viata.

.......

Am auzit: "Incepe sa traiesti viata persoanei care vrei sa fii." Ce poate fi mai paranoic decat asta? Personalitatea multipla, prietenul imaginar, vocile interioare...? Sa traiesti un personaj fictiv, plasmuit de tine, nu prea seamana cu a fi tu insuti. Si nu este corect cu cei din jurul tau, cei cu care iti traiesti viata. Cand ai acceptat sa te minti nu mai esti constienta ca ii minti si pe cei din jur, presupui gresit ca au acceptat si ei sa fie mintiti.

.......

Exista nebuni ce traiesc in propria fantezie. Unii sunt inspaimantati de viziunile lor, altii sunt fericiti. Si unii, si ceilalti, traiesc in lumea lor inchipuita.
Iti doresc multa fericire.







(continui cu prima ocazie)
....................

duminică, 29 mai 2011

Ego


Este o fictiune. Orice asemanare intre personaje si fapte este intamplatoare.
Sau nu.


- Nu mai rezist. Ti-am verificat toate buzunarele, mesajele de pe telefon, arhiva messengerului... Nimic. Sunt eu proasta si nu gasesc nimic, ori esti foarte precaut. Sunt convinsa ca ma inseli, ma enerveaza ca nu gasesc nici un indiciu. O dovada cat de mica... M-as linisti. Prefer sa stiu decat sa fiu proasta.

- Ti-a trecut vreodata prin cap...o secunda macar... ca te iubesc? Nu gasesc o explicatie rationala sa ma uit la alta femeie .

As fi continuat: "Restul femeilor din lume sunt precum stelele de pe cer. Nu se mai zaresc atunci cand straluceste soarele." Ar fi enervat-o si mai tare, i-ar fi intarit o convingere: va crede despre mine ca ma cred in siguranta deoarece ma simt protejat de inteligenta mea. Cata frustrare trebuie sa simta... Am gandit-o pe loc si mi-a parut rau, m-a lovit in inima, ca aceasta frustrare ii vor eroda sentimentele. Nu accepta un adevar simplu, ca nu simt nevoia de a-mi dovedi ca pot. Eu stiu ca pot. Si stie si ea, de aceea ii este teama. Simte ca pierde din control de fiecare data cand o femeie imi arunca o privire, astfel cum stie o femeie sa priveasca cand vrea sa se bage in seama.

Oare ma stradui sa fiu placut si ea observa lucrul acesta? Am eu atat ego incat sa-mi placa atunci cand sunt apreciat ca barbat? Nu inteleg, eu sunt mandru cand ii este admirata frumusetea. Chiar zambesc ironic in sinea mea, caci stiu ce urmeaza, vor fi loviti in plex de inteligenta ei. E o femeie puternica. Nu ma ingrijorez, ma simt mandru. Am inima curata. Asta ma face sa realizez ca teama ei vine din propriile trairi, a simtit ca o aventura i-ar face placere. Ar putea sa o faca, deci eu de ce nu as putea? E normal, orice om tresare si se simte magulit cand este remarcat. Bineinteles ca practic "vanatoarea de priviri", nu sunt un barbat insensibil. Stiu sa admir o femeie frumoasa, privirea mea ii spune "Esti frumoasa, esti remarcabila". Imi raspunde "Sunt constienta ca m-ai remarcat." Daca sunt pe gustul ei, va continua "Esti interesant..." Apoi continua cu o "vanatoare de priviri" mai mult pentru a te convinge ca ai inteles exact "conversatia".
Si cam atat. E ceva ce face toata lumea, cred. Orice barbat, altfel este insensibil, imi e mila de partenera lui. O iubeste, dar nu ca pe o femeie, ci ca pe un concept.

Nu cred ca de tradare ii este teama. Prefera sa stie ca am inselat-o si inca mai sunt langa ea, ca o iubesc. Ca poate asa mi-am dat seama de valoarea ei. Daca ar veni Dumnezeu si ar garanta pentru mine ca nu am pacatuit, se va speria si mai tare, caci va fi convinsa ca urmeaza a se intampla pe viitor. Cum de a reusit sa capete aceasta convingere? I-a fost teama si s-a intrebat cum va reactiona daca se intampla, cum va face fata suferintei? Apoi s-a autosugestionat atat de bine ca s-a intamplat, incat acum actioneaza ca atare. Sufera si ma acuza. Ma uraste. Pentru ceva ce nu am facut, dar este convinsa ca am facut. Asta este problema cu trairea unui personaj, cel care doresti a fi. Te obisnuiesti cu realitatea imaginata de tine si ai pretentia ca si ceilalti traiesc in ea.

Am inteles acum ce trebuia sa inteleg atunci. Ea a remarcat impresia ce o faceam altor femei, pentru ca intelegea prin trairile ei. Cu timpul m-am schimbat, am capatat experienta, am devenit mai sofisticat. Mai atractiv. Toate acestea, plus faptul ca am ajuns la varsta in care barbatul este mai dorit, au pus-o in situatia de a se intreba daca o mai iubesc. Vroia sa se simta dorita. Cu cat mai multa putere obtineam, cu atat se simtea mai nesigura, mai lasata deoparte. Credea ca ne indepartam. Acum ma intreb daca admirandu-ma nu-si inchipuia ca si alte femei o fac. Sa-si fi spus "uite-l cat de placut este, si cat de interesant poate deveni pentru o femeie... Cunosc femeile, sunt in stare de orice... Si pentru ca este cu mine ii sporeste si mai mult cota. Daca era cu o urata nu se uitau asa la el." Trebuia sa inteleg din gelozia asta ca ma iubeste? Ori ca se iubeste pe sine mai mult?

Eu m-am simtit sleit si am dat din umeri: "Crezi ce vrei, eu am obosit sa ma apar de ceva de care nu-s vinovat. Eu ti-am spus ce este in inima mea. Nu te-am inselat si nu este nevoie de dovezi sa-mi sustin nevinovatia."
Viata te ia pe cursul ei si uiti de lucruri importante ce nu te influenteaza pe moment. Trebuia sa-mi dau seama, dar am fost credul ca daca eu o iubesc cu incredere, la fel o face si ea. Increderea asta e altceva decat ne inchipuim, este strans legata de propria persoana. Eu mi-am transformat iubita intr-o credinta, ea fiind rostul vietii mele, si nu m-am simt ispitit de aventuri ce mi se par banale, ce ar murdari magia ce o traiesc. Sunt un om rational, unde ar fi logica unui astfel de lucru? Acest mod de a trai iubirea ma pune deasupra acestor exaltari personale, acele maguliri ca ma simt dorit. Aveam incredere pentru ca eu eram de incredere. Imi inchipuiam ca si ea, dragostea mea, imi este la fel, ne asemuim. Ai nevoie sa simti ca ai incredere atunci cand se pune o intrebare, o ipoteza. Eu nu am construit vreodata aceste intrebari, nu am avut caramizi pentru ele.

Doar ca ceilalti nu vad lucrurile asa cum le vezi tu. Si m-am convins inca o data asupra unui adevar. Pe cine iubim si cat de mult iubim conteaza doar pentru noi, pentru persoana iubita este mai important ce-i facem.

"Crezi ce vrei" - am zis.
A fost o lovitura mai grea decat as fi spus ca nu o mai iubesc. Nu, nu a fost corect din partea mea. Trebuie sa lupti pentru iubirea ta, sa conteze ce crede, nu sa te arati indiferent. Nu exista scuze, nici ca obosisem, nici ca nu mai aveam argumente. Puteam alege cea mai proasta metoda pentru a-mi sustine cauza, faptul ca nu eram indiferent si luptam erau de ajuns, erau o dovada de iubire. Eu m-am simtit ranit si tradat pentru ca nu are incredere in mine, ea s-a simtit tradata de indiferenta mea.

A fost atat de usor sa devenim inamici. Fiecare cu dezamagirea lui. Nu ne-am urat, doar ca fiecare a incercat sa calce pe celalalt, am transformat iubirea intr-o lupta de orgolii. Un meci interesant, as spune, cu adrenalina si entertainment, mi-a placut. Ar fi fost bine ca cineva sa bata gongul de final, sa ne imbratisam si sa ne simtim mai apropiati.
Numai ca cei ce se pricep la lupta fac pagube considerabile. Cand oponentii sunt de aceeasi categorie lupta se intinde pe timp indelungat si pagubele sunt pe masura. In lupta vrei sa-ti dovedesti priceperea si taria de caracter, il dobori pe celalalt la pamant. Eu dupa putin timp am refuzat sa mai lovesc. M-am lasat doborat.
Cand trebuia sa-i admir priceperea si taria de caracter, invatate de la mine, eu ma intrebam cand i-a disparut iubirea daca a dat dovada de asemenea cruzime.

Am sfarsit nauc. Era atat de simplu, o iubeam si traiam o magie. Cum a venit tavalugul si pentru ce? Orgolii, gelozii, mandrie... Din cauza lor? Am reactionat atat de contrar la toate, am fost atat de prost. Exact invers decat ceea ce trebuia sa fac.

Ori poate nu era nimic de facut. Personajului imaginat de ea ii sta bine intr-un tablou nou. O viata noua. Noul in sine a adus sentimentul ca traieste ceva important, ca nu a cazut in rutina. A modelat acest peisaj si a ajustat oamenii, l-a pus pe fiecare la locul lui. Basmul perfect, dorit de orice femeie. Sa fie admirata de cei din jur, sa aibe bani , sa faca orice isi doreste, sa simta fiorul aventurilor, sa simta ca traiestie... Sa-si traiasca basmul. Felicitari.

Toate acestea le-am facut posibile si ar trebui sa-mi multumeasca.

Sunt unele lucruri ce nu au putut fi plasmuite in basmul ei. Cum ar fi sentimentele. Fantomele lor se vor intoarce. Nu ma astept la constiinta, cine este in stare sa-si impuna un personaj renunta usor la propriile amintiri, mai ales cele in care nu se complace. Dar fiecare tablou nou se invecheste, la final nu raman decat sentimentele.

Ma rog ca acest basm sa tina cat mai mult, se sprijina pe sufletul meu pierdut si regretele fetitei noastre.

(Pare dramatic spus, atunci cand nu le vezi. )


....................................................



M-am uitat la el si i-am privit tot viitorul. Viitorul lui este trecutul meu, m-a durut inainte sa-l doara pe el. Inca mai avea puterea sa-l schimbe.
- Vrei sa ai dreptate sau vrei sa-ti pastrezi familia?! - am intrebat.
Probabil intrebarea am pus-o mai mult cu sufletul, s-a uitat in ochii mei umeziti si i s-a facut rusine



.

duminică, 22 mai 2011

Cu fruntea pe pamant

Mi-as saruta iubita cu pasiune... Dar in locul ei am doar o amintire.

Mi-as saruta pe crestet fetita. As imbratisa-o... In loc de asta am un dor in suflet, ce m-a golit de mine si umblu strigoi pe pamant.

As saruta mana mamei. Mama mea. O rusine mai mare decat dragostea mea ma tine departe.

Toate acestea dor. Uneori abia pot sa respir.



_______________
- 2009

vineri, 20 mai 2011

Cand isi iau copii zborul imbatranesc parintii


- Cum era?
- Nu m-ai intrebat niciodata despre ea. De ce acum?
- La inceput simteam ca daca i-as rosti numele, fie si cand sunt singura, o fac prezenta. Ca o aduc intre noi. Am crezut ca daca nu amintesc de ea o s-o uiti. Cand mi-am dat seama ca nu o sa se intample asa ceva, am refuzat sa intreb din orgoliu si invidie. N-am vrut sa-ti dau satisfactia ca imi pasa suficient de mult incat sa intreb. Pana la urma mi-a fost clar ca invidia mea iti era indiferenta.
- De ce acum, deci?
- Ce rau ar putea sa mai faca amintirea ei, ce nu ne-am facut noi insine de sute de ori pana acum?
- Vrei sa stii adevarul? Nici nu mai tin minte cum arata.




Multi gandesc ca numai un om slab poate fi doborat de propriile sentimente.

Pe mine nu m-a doborat pierderea femeii iubite. Cu asta te obisnuiesti, accepti si mergi mai departe. Oricum, eu iubesc femeia in general, as putea iubi orice femeie. Nu discut pe cine pot iubi, ci cat de frumos si de pasional mai pot iubi. Sunt mai experimentat cu viata, e normal sa stiu acum ce e mai important.

As fi putut spune ca restul lumii: Mare scofala, nu sunt singurul divortat, e lumea plina de ei. Femeile vin si pleaca, altele se imbolnavesc, unele mor. Ori se indragostesc si-si duc frustrarile altuia. Fiecare sta atat cat ii este sorocul. Cand eram tanar burlac imi placea cum traiesc viata. Iar acum am mult mai mult succes decat in adolescenta, cand eram neexperimentat. Pot degusta viata mai intelept.

Personal am pus in balanta, ce castig sau ce pierd. Cum se modifica viata mea. Mai speram eu vreodata la experientele de care am avut parte in perioada imediata de dupa divort? Nu le-am dorit, nu imi pasa de mine, valul viatii m-a luat si m-a bagat in aceste degustari senzoriale pe care altii nici nu stiu cum sa le viseze.
Atunci cand femeia s-a hotarat sa destrame o familie, a preferat sa dispar eu din peisaj, viata ei de dinainte continua nestingherita. I-am lasat tot, prieteni de familie, cunoscuti, parteneri de afaceri, absolut tot. Amintiri si realizari. Tot ce am realizat noi, au devenit doar realizarile ei. Doar eu am disparut din peisaj.
La pachet cu toate acestea i-am lasat si responsabilitati. Pe acestea le ia cu ea, este mostenirea mea pentru cel ce vine dupa mine, daca s-o muta vreodata la alt nume. Familia - care pentru mine a fost importanta, a fost sacra - o va obosi. Parintii ei imbatranesc, de acum va fi mai dificil sa se astepte la ajutorul lor, din contra, ea va trebui sa-i ajute. Ea va trebui sa suporte metehnele lor. Sa-i iubeasca si sa-i ingrijeasca va fi placut, dar este o responsabilitate. Cand parintii s-au implicat in viata copilului chiar si cand acesta si-a facut propria familie, la batranete vor avea pretentia la prezenta acestuia asa cum au fost ei prezenti cand erau in putere.
Pe de alta parte, copilul merita atentie. Deposedandu-ma pe mine de viata alaturi de fetita mea s-a ales ea cu efortul de a suplini lipsa mea.
Nu vreau sa intru in amanunte, urmeaza o perioada de responsabilitate. Viata nu se uita ca ea a divortat, aceste responsabilitati revin fiecarui om la varsta aceasta. In doi este mai usor. Oricine vine dupa mine va trebui sa le ia pe piept, asa cum ar fi trebuit sa le iau eu. Unui barbat ii va trebui mult curaj sa reziste.

Eu am luat ce a fost bun, iar cand sa platesc nota, vine altul si si-o asuma. Am fost eliberat de orice, asa ca ar trebui sa fiu multumit.

In plus, sunt barbat. Barbatii au o perioada de atractivitate mai mare decat femeile. Doar rationand, ar trebui sa constat ca am o viata mult mai placuta decat as fi avut-o, si asta i se datoreaza.

Asa ca nu mai consider demult o tragedie ca fata ce am iubit-o, zeita mea urcata pe un piedestal, s-a dovedit a fi de fapt o femeie comuna, ce din cauza nesigurantei de sine va sfarsi prin a trai un rol imaginat. La inceput va interpreta rolul cu pasiune, va fi credibila, dar mai tarziu va obosi si va intra in rutina, falsul se va recunoaste pana va deveni un disconfort pentru restul lumii. Va ajunge sa se intrebe in oglinda unde este zvacul vietii, pe unde l-a pierdut.

Nu pentru femeie m-am simtit fara vointa si fara motivatie de a mai face ceva. O urasc pentru ca m-a facut sa inteleg prea devreme despre cat de scurta este viata. Traiam o magie si a destramat-o. Am perceput realitatea asa cum este ea, cruda si trista: toti imbatranim si murim. Oricat timp ne-am mai dori, nu e posibil. Cand imbatranesti te gandesti la ce viata ai dus si te multumesti cu ce ai avut, nu mai poti face nimic altceva, decat sa astepti. Sa traiesti din amintiri si sa speri ca stai cat mai mult.
Pentru asta sunt dezamagit si ma dezgusta, pentru faptul ca am imbatranit mai repede decat era cazul.
E firesc ca omul sa isi creasca copilul, este o etapa a vietii lui. Dupa ce acesta face majoratul, dupa ce isi face un rost in viata, isi ia zborul. Este durerea parintelui, cei egoisti vor lungi acest moment cat mai mult, pentru ca nu vor sa se simta imbatraniti. Altii nu vor accepta niciodata, trateaza copilul matur ca si cum ar fi minor, vor incerca sa-i conduca viata. In cazul in care va accepta din dragoste fata de parinti, se va sacrifica, caci nu va mai fi fericit, nu va fi lasat sa aibe propria familie.

Copilul meu si-a luat zborul de la mine cand avea patru anisori. Va avea viata ei, propria viata. Ma simt tot atat de batran ca acel parinte caruia i se casatoreste copilul si realizeaza ca de acum nu mai are privilegiul sa-l indrume si sa-l ingrijeasca, caci va avea propria familie si propria viata.



__________________________________


Mai scriam eu pe undeva: "Niciodata nu esti prea batran ca sa afli ca ai avut o copilarie nefericita." Se trezeste cate o persoana ca iti face o psihanaliza de revista Unica; a aflat sau a citit ca unele deceptii ca adult se datoreaza unor nefericiri din copilarie.
Nu, pur si simplu pentru mine o deceptie reprezinta faptul ca ceea ce am dorit nu s-a indeplinit, ca ceea ce am avut nu mai am. Ori ca ceea ce am obtinut este departe de ce m-am asteptat. O suferinta poate fi cauzata de lucruri dezamagitoare, nu neaparat de traume si nefericiri din copilarie.

joi, 19 mai 2011

Partea intunecata a femeii: seductia fara discernamant

Nu sunt misogin de felul meu, din contra. Sunt un mare feminist, am cautat sa inteleg femeia.

Se intampla foarte des. Eu ii spun „vanatoarea de priviri”. Exista unele femei ce nu obisnuiesc; altele au nevoie, face parte din existenta lor. Sa luam o speta. Ma asez la o masa intr-o cafenea si privesc timp de doua secunde o femeie. Este mai mult cu o secunda decat normal, atunci cand pierzi o secunda in plus pentru a privi pe cineva inseamna ca ai vazut ceva de admirat, ai nevoie de acea secunda pentru a memora imaginea. Nu o faci cu buna stiinta, este un reflex instinctiv. Persoana privita poate avea o atentie distributiva mai dezvoltata si remarca acest gest, ori este preocupata si va trece cu vederea.

Din acest moment incepe „vanatoarea de priviri”. Din cand in cand femeia iti arunca o ocheada pentru a se convinge ca ti-ai pastrat interesul. Dar privirea, licarul din privire s-a schimbat. Spune „sunt receptiva la privirea ta”. Practic este un joc nevinovat, dar motivul pentru care face aceasta este de studiat. Ea vrea sa se simta dorita, este o necesitate a ei, astfel se autoapreciaza. Nu conteaza cui se adreseaza mesajul de receptivitate, cu cat mai multi se simt impresionati, cu atat mai bine. Mesajul se confunda cu disponibilitatea, dar nu este acelasi lucru.

Practic, isi exercita voit seductia, dar fara discernamant.

Invata ca acest lucru ii aduce un fel de control si este o magulire personala cand se simte dorita. Merge mai departe, isi foloseste acest gen de seductie cu toti, de la cunoscuti la parteneri profesionali, de la necunoscuti la prieteni de familie. Se uita adanc in ochii lor, manifesta un interes deosebit pentru ca doreste sa detina controlul. Prin seductie este mai ieftin si mai rapid decat prin inteligenta sau genialitate. De aceea prefera mai mult compania barbatilor, majoritatea din cercul de prieteni sunt barbati. Nu are nevoie sa i se confirme ca este admirata, stie acest lucru, farmecele ei nu dau gres. „Vanatoarea de priviri” e doar un inceput, cand simte momentul face gesturi, zambeste, isi ia o mimica seducatoare. Pentru ca este talentata falsitatea ei nu este vizibila. Depinde si de celalalt, cat este de bun in a „citi”oamenii. Se obisnuieste a-si folosi seductia cu oricine, nu doar cu masculul alfa, caci se vrea dorita si admirata de toti, din dorinta de control.

Este cateaua ce a iesit in calduri pe maidane si este mandra de sine ca atrage atat de multi masculi. Ceea ce face, seductia intentionata, este o atractie precum mirosul la caini, nu e din cauza ca este ea fermecatoare, ci pentru ca transmite un mesaj subliminal de disponibilitate. Este o reactie naturala a masculului. Cateaua in calduri atrage orice tip de caine, nu conteaza ca este de rasa sau maidanez, ca este frumos sau urat, tanar sau batran.

Apoi se mira ca o abordeaza toti nebunii, ca vor ceva cu ea. O prietena imi spunea: „Ala nu se uita la el? Cum isi inchipuie ca as putea sa mi-o trag cu el?”.

Draga mea prietena... i-as spune. In primul rand nu-mi povesti despre hodorogii sau mutantii care se tin dupa tine. Un mutant nu poate spera la Kim Kardashian, stie foarte bine cine este el, din ce categorie face parte; dar daca isi inchipuie ca poate avea succes la tine este pentru ca tu ai transmis (din obisnuinta) o disponibilitate. Prin faptul ca te vrea te-a bagat in anturajul lui. Povestind indignata si cu dezgust despre cel ce te doreste, nu faci decat sa te depreciezi in ochii mei. Ala nu si-a pus sperante de capul lui. Daca tu nu mai controlezi asupra cui iti manifesti seductia inseamna ca esti foarte disperata si foarte nemultumita de viata, nu ai liniste. Si nu vei avea niciodata atata timp cat ai nevoie sa-ti confirmi in permanenta ca esti dorita, iti este ca un drog. Femeia fermecatoare este laudata de altii, nu se lauda pe sine. Femeia fermecatoare este obisnuita sa fie admirata si dorita, nu mai face caz de un mutant, caci nu-i vede. Acestia nu au posibilitatea sa-si exprime dorinta catre ea, atat de sus este pozitionata in perceptia oamenilor. Femeia cu adevarat seducatoare este numai pentru premianti. Cel ce nu este premiant aspira la normalitate.

Chiar si femeia seducatoare are aceasta obisnuinta, dupa ce ii trece vremea. Este un semn distinctiv ca se simte amenintata de trecerea anilor. Inaintand in varsta isi pierde din siguranta si cauta cu disperare sa pastreze adulatia celor din jur, a fost atat de mult timp obisnuita cu aceasta incat a devenit viciu, este o nevoie. In fiecare zi devine tot mai disperata, culmea este ca-i cresc pretentiile. Inainte nu avea timp sa se gandeasca la ele, stia ca daca ceva nu-i convine poate schimba doar dorindu-si, caci femeilor deosebit de frumoase li se indeplinesc dorintele. Asta este regula vietii. Oamenii frumosi sunt mai bagati in seama, au mai mult succes. Daca un barbat este atras intr-o conversatie cu doua femei, din care una frumoasa si cealalta... doar femeie, mintea barbatului, tot ceea ce spune el, se adreseaza doar femeii frumoase, pe aceasta vrea sa o impresioneze.

Asa ca...

Draga femeie, ce-ti exersezi seductia fara discernamant, unii barbati recunosc disperarea in felul tau de a cauta sa controlezi, printr-o seductie ce o consideri nevinovata. Acesti barbati nu te baga in seama. Iar cei ce nu stiu sa „citeasca” intra in confuzie, considera ca semnalele de disponibilitate sunt o sansa pentru ei si prind curaj pentru a incerca sa te aibe.

Nu mi se pare un comportament gresit daca femeia lasa un in urma o dira cu miros de tarfa ca masculii sa se insire dupa ea si sa adulmece. Dintre acestea il poate alege pe cel mai de soi, aceasta este o alta normalitate a vietii: barbatii vaneaza, femeile capcaneaza. Consider ca este gresit cand scopul tau este doar spre propria magulire, cand exersezi cu inconstienta si fara discernamant aceasta seductie, doar pentru a te alimenta cu o infatuare nemeritata, caci ea, femeia, considera ca atractia barbatului catre ea se datoreaza farmecului ei. In adevar, este doar un raspuns natural la mirosul de tarfa.


_________________
(va urma)

duminică, 15 mai 2011

Partea intunecata a femeii : Influenta trendului

Azi mi se rupe de orice.

E Duminica, o zi frumoasa. N-am bani sa-mi cumpar un suc de la alimentara, d’apoi sa mai si poposesc pe o terasa. Dar mi se rupe. Totusi, as fi vrut sa-mi umplu un sifon... Asta e situatia, astazi nu am. Daca nu am, mi se rupe, nu sufar.

M-as duce intr-un parc cu o carte la mine, sa stau la soare pe o banca.

M-a sunat ieri o prietena si mi-am adus aminte de ea. M-am gandit la motivele ce o fac sa ma sune. Obisnuia sa apara din cand in cand cu un chef nebun sa ma foloseasca, de ma lasa cu o febra musculara ce ma tinea beteag cateva zile. Singura, arata bine (inca!) si castiga indeajuns incat sa afiseze o atitudine de superioritate. Aduc aminte acest aspect pentru ca femeile ce sunt independente, mai independente decat de obicei, au impresia ca dreptatea se afla numai la ele si se comporta de parca toata lumea este a lor. Femeia asta daca ar fi fost maritata, i-as fi inteles comportamentul. Unele isi incarca bateriile altundeva decat acasa, e periculos in mai multe locuri, cand gasesc ceva satisfacator insista cu fidelitate. Dar o femeie singura, curtata, sexoasa, ... pare aiurea. In afara de faptul ca m-a iubit candva, dupa care m-a urat, astazi nu cred ca mai exista sentimente pentru mine. Doar ii place cum fac sport, cred.

M-a sunat intr-o zi sa-mi spuna ca nu mai vine pe la mine, ca ce... acum cand mi-e greu i se pare ca se injoseste deoarece pare ca eu o accept pentru ca nu mai am puterea de dinainte de a seduce femeile. Brrr! Eu am inteles din prima, dar m-a cutremurat rationamentul.

Sa recapitulam. Eu de la un timp refuz socializarea, mai exact de vreo 14 luni. Am refuzat sa am o relatie. Intre noi fie spus, eram constient ca o noua relatie amoroasa imi regleaza sistemul. M-am izolat complet de restul lumii, asa ca nici prieteni, nici relatii, nici macar „vanatoare de priviri”.
Inainte de aceasta izolare aveam alta atitudine, alt mod de viata. Pentru ca eram dorit s-a format o legenda, apoi din cauza legendei eram dorit si mai mult. De felul meu eram destul de preocupat, daca mi se punea una interesanta in cale nu o ocoleam. Deci in acea perioada, cand eram ravnit de mai multe, eram placut, dorit de femeia in cauza, chiar daca stia ca fac sport si cu altele. Nu era nici o problema, chiar o facea importanta, ca din o mie de flori parfumate, in ziua aceea pe ea am ales... Dar acum, stiind ca nu mai este asa aglomeratie, ii scade imaginea.

Deci cam asa cu rationamentul feminin.

N-am cum sa ma supar pe ea, este femeie. Am hotarat ca femeile sa nu ma mai supere, le-am trecut la aceeasi categorie cu copii. Imi spun „este femeie” si ma linistesc. In schimb m-am suparat pe ea ca prieten. Imi era foarte rau intr-o zi, aveam nevoie de un antibiotic. Cred ca ma sunase sa tatoneze terenul ori poate din bun simt, sa afle de mine, ce mai fac si etc, dar eu i-am spus ca daca este dispusa de un gest de prietenie sa se duca la farmacie si sa-mi cumpere o ampicilina, una numai, si sa ma viziteze. Daca a sunat doar dupa sport, imi pare rau, sunt in concediu medical. Banuiesc ca nu i-a picat bine, ma sunase dupa nu stiu cat timp, ultima convorbire am avut-o acum cateva luni. Nu cred ca a inteles ce i-am spus ca s-a enervat si mi-a indrugat ceva cu „cine ma crezi ca sunt? Trimite-le pe alea...” si mi-a inchis. Care alea? In ce film s-o crede?

Ma rog, ieri am discutat normal. Dar tot imi persista in creier discutia aia, care se rezuma la faptul ca as fi mai putin interesant si dorit pentru ca nu mai e aglomeratie pe la mine. Este o logica comerciala coerenta si practica, la pomul laudat toti prostii se aduna. De unde deduc ca nu o intereseaza pe niciuna adevarul, cat de inteligent si placut sunt, ci unde se situeaza fata de celelalte. Daca zece femei frumoase fac sport cu acelasi barbat, va cauta cu disperare sa faca si ea ca sa fie sigura ca este considerata la randu-i frumoasa.
Deci femeia se considera speciala daca este in trend cu restul celor considerate speciale, are nevoie de o legatura sa-i dea sentimentul de apartenenta la o elita.

Mi-am adus aminte de piramida lui Maslow, cu o alta protagonista, dar asta cu alta ocazie. E prea mult amuzament.

PS: Imi citeste blogul cu toate ca se da figuranta ca "n-are timp sa citeasca ineptiile mele", dar eu stiu ca o face. Ma voi lamuri acum.


(va urma)

sâmbătă, 14 mai 2011

Partea intunecata a femeii

Cand suferi cauti cu disperare sa-ti distragi atentia, sa uiti, altfel te apasa o presiune imploziva. Am constatat ca mintea nu-i poate dicta sufletului . (Oare exista? Nu cred, dar am o nedumerire ce o voi aminti mai tarziu)

Asa ca atunci cand simteam ca ma prabusesc imi derulam in minte viata traita. Ca un spectator. Am pornit de la copilarie, cursiv ca un film, si la fiecare pauza am tinut minte unde am ramas. La urmatoare nevoie de a-mi distrage atentia porneam in minte evenimentele de la ultimul moment. Am analizat faptele mele, cat si a persoanelor ce si-au pus amprenta pe cursul vietii mele. Nu le-am judecat, doar am incercat sa le inteleg si sa invat din ele.

Astfel am ajuns sa filozofez asupra unor detalii ce par marunte, dar in fapt influenteaza cursul vietii noastre. Crescut autodidact, conduita mea fiind rezultatul cartilor citite, „binele” pentru mine este aproape identic cu cel universal, dat pilda in carti. Din baietel am devenit un tanar adolescent, si mai tarziu barbat, ca apoi sa devin si tata; am trecut toate aceste etape considerandu-ma in sine un cavaler atunci cand vine vorba de sexul frumos. Am urcat femeia pe un piedestal si am crezut despre ea ceea ce eram educat sa cred: ca trebuieste respectata, iubita cu pasiune, sa fiu slujitorul cat si protectorul ei, sa fac totul pentru a o mentine fericita, orice cuvant al ei este lege pentru mine, sunt cavalerul femeii, oricare ar fi ea. Ea este o fiinta gingasa, este frumusetea, ma port galant cu ea, romantic cat mai des, in acelasi timp cand ii ofer hrana pentru suflet sa-i provoc mintea, sa simta ca traieste viata in mod placut. BULLSHIT !!!

Se spune ca este imposibil sa intelegi „cu adevarat” femeile. Nu prea imi dau seama ce reprezinta expresia „cu adevarat”, dar pot spune ca eu am inteles femeile. Asta nu inseamna ca am si solutii in a le controla. Este ca atunci cand studiezi un musuroi de furnici si intelegi de ce merg ele in sir indian, dar nu le poti controla parcursul.

Nu as putea sa dau o definitie incat sa cuprinda toate caracteristicile femeii, deoarece nu este la fel in fiecare moment. Stiu doar ca tot ceea ce stiu despre ea ma face sa nu am incredere. Ca sa explic mai bine ar trebui sa disec chestiunea cu sufletul.

Exista suflet? Numim suflet starea ce o avem?
Ma dau exemplu pe mine, fiind foarte suferind de suparare am o stare de m-as sinucide, nu-mi mai pasa de mine, intru intr-un blocaj catatonic. Mintea judeca in continuare, rationeaza, vad situatii, vad situatia mea si-mi dau singur solutii. Automatic. Dar nu exista vointa, nu exista motivatie si raman in continuare blocat, fara a face ceva si fara sa ma ingrijorez de prapastia spre care ma indrept. Mintea urla „Atentie!!!”. Corpul meu ramane inert, starea mea nici nu se sinchiseste sa raspunda, dar insasi felul in care ma simt e un raspuns in sine, acelasi „Fuck off!”. Si aici vin si intreb, daca mintea mea judeca, rationeaza in mod constient, dar starea mea ma tine blocat, cu cine se lupta de fapt ratiunea mea? De cine a fost invinsa? De suflet?
Starea psihica nu este suflet. Nu ma intreb de existenta sufletului ca de ceva ce se ridica la cer atunci cand mori. Despre asta am o proprie convingere. Ma refer la emotivitate, de unde vine? De unde apare emotivitatea? Ieri mi-am adus aminte de felul cum m-am simtit cand mi-era foame. Cat de deznadajduit si cat de dureros a fost, iti vine sa mori de nervi si neputinta, nici aer nu mai stii sa-ti iei, atat de tare te ineci. Mi-am adus aminte si mi s-au umezit ochii, emotiile sunt memorate si prin amintire am reintrat in acea atmosfera, cateva racorduri de emotii m-au tulburat caci le-am retrait. Asa ca am dat apa la un soricut. Aceasta emotivitate nu are treaba cu ratiunea, caci mintea mea comanda trupului sa nu simta emotii; emotiile memorate de corpul meu mi-au dat o stare similara cu momentul reamintit.

Am mai concluzionat ca omul traieste prin emotii. Emotiile pozitive (bucuria, iubirea, speranta, etc) iti dau o stare euforica ce o numim fericire. Pe cand emotiile negative sunt cele ce ne fac sa suferim, suferinta fiind de fapt reactia noastra la evenimentele ce ne influenteaza. Emotia implica o evaluare a situatiilor. Cineva a spus ca emotia depinde de modul in care o persoana evalueaza si analizeaza. O fi ceva adevar pe acolo. Eu spun simplu, omul simte ca traieste prin emotii. Cand privesc nauc la tv si incerc sa inteleg ce debiteaza crainica de la stiri - de cele mai multe ori neimportante pentru existenta mea - trece timpul mai usor. Dar atunci cand gandesc sa scriu aceste randuri, dupa acelasi interval de timp, simt ca a trecut vremea mult mai greu. N-am avut nici o emotie cat am privit absent televizorul, dar cand am scris aceste randuri am trecut prin diferite stari.

Plecasem de la suflet. Deoarece nu am stiut cum sa exprim ca femeia crede mai mult in ce-i spune sufletul decat ii spune ratiunea. Femeia nu este cavaler, este printesa. Sufletul ei nu cunoaste despre dreptate, daruire, sacrificiu, iubire, egalitate, etc. din punct de vedere universal. Ci doar dintr-o viziune personala, in functie de cum este influentata viata ei.

Femeia este nedreapta. Ceea ce face barbatul in numele iubirii este natural acestui sentiment, si de altfel face prea putin. Ceea ce face ea in numele iubirii se numeste sacrificiu.
Daca luam o decada, 10 ani, si cuplul s-a inteles bine in primii 9 ani, la despartire ea va spune ca a fost nefericita toti cei 10 ani. Fara exceptie, va adauga si timpul de dinainte, chiar si cel in care nu au mai stat impreuna, de la separare pana la divort. In anul 1 a fost fericita, si pentru ea exista un adevar cu acel moment, in functie de starea ei. Acum, la despartire, fiind intr-o alta stare, va considera ca acel moment a fost nefericit, deci adevarul este schimbat. In ambele cazuri ea a spus adevarul pe care-l stie, dar gandind cu sufletul. Nu s-a schimbat nimic la acel an, caci este trecut si nu se mai poate modifica, ci doar starea ei.

Problema nu este ca e nedreapta, ci ca ea crede cu tarie un fapt contradictoriu cu un adevar stiut incat mai are parte de o nefericire cand nu i se da dreptate. Asta se intampla daca gandesti si iei decizii doar cu sentimentele. Pot fi gresite sau contradictorii, la momente diferite.

O persoana feminina, practic o necunoscuta, dorea complimente de la mine. Posibil sa fi avut nevoie in general, dar am simtit ca venind de la mine ar fi flatat-o si mai mult (ceea ce-mi spune ca are o parere buna despre mine). Asa este, femeia are nevoie de complimente sa se alimenteze cu incredere de sine. Se va spune ca si barbatii se gudura cand li se canta in struna si este laudata potenta lor materiala, spirtuala sau fizica. Femeia este dependenta de aceste complimente. Poate avea un iubit cum si-l doreste, acesta sa o iubeasca cum e ea, cu defecte si calitati, dar cu toate acestea ea doreste sa-i fie lingusite calitati inchipuite, sa i se idealizeze sufletul si sa i se ascunda defectele, apreciind mai mult o minciuna, despre care stie ca este minciuna, decat un adevar urat, dar iubit. Femeia apreciaza minciuna. Atat de mult incat ajunge sa se minta singura, unele capata un cult al personalitatii, altele isi traiesc un rol imaginat si cred despre ele ca sunt intocmai cu personajul idealizat. Barbatul uraste minciuna. Cele ce vor cere barbatului sa le spuna minciuni despre ele calitatile lor fizice sau intelectuale, vor fi parasite.

Femeia este cea mai rea fiinta de pe pamant. Cea mai cruda. Nu-si doresc moartea fostului iubit, ci ca acesta sa se zbata in chinuri, sa traiasca o viata nenorocita si ea sa stie, ca sa se simta bine. Se va simti bine cateva secunde, dar aceste secunde sunt importante pentru increderea de sine la fel cum sunt si complimentele inchipuite. Prefera ca un om sa aibe o viata mizera pentru cateva secunde de orgoliu satisfacut. Considera ca suferinta ei provocata de dezamagire o indreptateste sa-i doreasca chinul.

Femeia este usor influentabila. Devine o cruzime pentru ca ea crede ca-s propriile decizii. Realitatea vazuta de ea este distorsionata, astfel ca si sentimentele ei vor fi. Am exemplificat mai devreme ca ea gandeste cu sufletul. Nu ma refer doar la faptul ca sta cineva si are interesul sa-i bage in cap tot felul de prostii. Poate fi influentata de persoanele pe care le admira, de viata acestora. Femeia ce o admira pe Mihaela Radulescu ii va fi usor sa divorteze. Femeia ce o admira pe Andreea Marin i se va parea natural sa foe falsa. Ori sa vorbeasca despre subiecte stupide cu o mare seriozitate, de parca au descoperit remediul cancerului.

Femeia este egoista. Asta e normal, a crescut cu rolul printesei, cu asta s-a maturizat, este obisnuita sa-i faci pe plac, sa fii curtenitor, galant, insumand toate acestea – se asteapta sa o faci fericita. Mi se pare egoist sa astepti pe cineva sa te faca fericita, sa-l alegi pentru acest rol si sa-i pasezi responsabilitatea si tu doar sa te intrebi din cand in cand: sunt oare fericita? Femeia nu o sa fie niciodata fericita daca nu invata sa traiasca fericita inainte de a-si cunoaste barbatul. Din acest punct de vedere este o egoista.

Am satisfacut stagiul militar timp de un an. In armata nu-ti mai faci probleme pentru ce mananci a doua zi. Sau ce program ai. Cam multe din preocuparile, sa le zicem prioritatile din viata de zi cu zi, dispar. Nu te mai gandesti ce sa mananci, ce sa te imbraci, ce sa faci. Privind din exterior nu esti stapan pe tine, esti precum un sclav. Cu adevarat, ai un spirit foarte liber. Nemaiavand la ce sa gandeasca, mintea va gandi ce vrei tu, va zburda pe unde vrei tu. In fond, acel an de armata ai trait mai mult in interiorul tau, ai o libertate de a hoinari cu gandul pe unde doresti.

Pe de alta parte luarea unor decizii simple cum sunt „ce mananc?”, „cu ce ma imbrac”, etc. sunt un efort psihic. Scriam intr-o zi ca mai bine ii este unui copil daca i se spune ce sa faca decat sa-l lasi sa ia singur deciziile. Acest efort spiritual influenteaza caracterul sau si-si traseaza o conduita ale carei reguli este dictata de propria persoana. Cand ii spui concret sa manance cutare lucru, cu ce sa se imbrace sau ce are de facut, isi formeaza o educatie, o conduita corecta.

In relatia de cuplu barbatul ii ofera acest confort femeii. Cand aceasta l-a blagoslovit cu responsabilitatea de a o face fericita, i-a dat si puterea de decizie, mai degraba exprimat puterea ce ti-o confera increderea. Caci daca nu-i da aceasta putere de decizie asupra vietii cuplului, degeaba il acuza ca nu o face fericita, caci vina este mai mult a ei. Dar ca sa se debaraseze de orice responsabilitate, deoarece barbatul universaliceste este cavaler, femeia se lasa pe decizia barbatului. In general. Ii place acest confort, este obisnuita cu el, toata viata a fost printesa.

Numai ca... e fudula. In sensul ca e mandra. Pentru ea filozofia vietii este in functie de cum se trezeste. Daca s-a trezit cu fata la cearsaf va urla sus si tare ca ea doreste a fi respectata, ca vrea egalitate si se plange cat de nefericita este, pentru ca are un buget de timp liber mai mic decat barbatul, ea trebuie sa faca mancare, sa faca curat, sa spele, pe langa astea sa aibe grija de copii, la care se mai adauga faptul ca trebuie sa aibe grija si de ea. Ce stie el, o vrea frumoasa, pentru asta trebuie sa se ingrijeasca pe la saloane de infrumusetare, unde pierde timp. Vrea egalitate, din acest moment egalitatea pentru ea inseamna dorinta de a-l vedea pe barbat spetindu-se. Ca-si da interesul, la fel ca ea.

Daca s-a trezit fara chef, devine imediat printesa si incepe sa pretinda fericire, adu-mi cutare, nu esti in stare sa-mi faci pe plac, vreau aia, etc. toate manifestarile unei printese. E in contradictie. Vrea sa-si deschida usile pentru ca este o persoana puternica si stie ce vrea, dar vrea sa-i fie si deschise cu cavalerism. Daca o faci intr-un fel, te va acuza ca nu o faci in celalalt fel.

Femeia este o adultera. Pentru ca viata aventuroasa pentru o femeie nu inseamna calatoriile, hobby-ul, sportul cu consum de adrenalina, ci relatia amoroasa ascunsa. Problema este ca atunci cand se indragosteste ea nu stie sa tina ascunsa o relatie adultera, sa aibe rabdare sa-si stabileasca sentimentele, sa treaca euforia endorfinelor. Ea divorteaza brusc, dar nu inainte de a-si face toate calculele.

Nici o femeie nu va divorta daca nu are un viitor asigurat. Un barbat va fi in stare sa piarda tot in numele dezamagirii si a unei iubiri ce s-a stins, pe cand femeia abia atunci incepe sa gandeasca lucid.
Femeii trebuie sa stii cum sa-i vorbesti ca sa vada realitatea asa cum vrei tu.



..................................
(va urma)

luni, 2 mai 2011

Fara titlu... inca Partea - 2-a

Continuare de aici: Fara titlu... inca Partea 1-a

Colonelul Manea este un personaj admirabil, de la care am invatat multe, as fi vrut sa invat multe. Un om ce il respectai instinctual, pentru cine este, felul in care se prezinta, cum vorbeste. Unii oameni sunt mareti prin felul lor de a fi. Era de statura medie, simpatic, cred ca a avut mult sarm la femei in viata lui. Intonatia vocii lui se mula dupa cuvinte, le alegea cu o mare usurinta incat intelegeai ce doreste inainte de a judeca daca vrei sau daca poti face ce vrea, corpul executa cu automatism. Putea fi revolutie, la aparitia lui se lasa linistea si respectul multumii pentru el devenea ceva fizic. Stiam ca apare in spatele meu fara sa-l vad, doar dupa schimbarea de atitudine a celor din fata mea. Uneori ma intrebam daca hipnoza este posibila, daca exista oameni ce se nasc cu o astfel de putere. Doar ma privea si stiam ce am de facut. Acest om merita mai mult timp decat dispun eu acum pentru a fi descris.

Fara sa vreau, din admiratie am ajuns sa-l imit. Sa-mi aleg cuvintele, sa nu vorbesc mai mult decat trebuie, sa am grija de tinuta mea, de hainele mele. Nu era militarul cu tinuta impecabila, ba strengarul elegant imbracat cu atitudinea ca nu se sinchiseste de hainele lui. Schimbase uniforma cu o geaca de piele de calitate pe care isi agatase epoletii si insigna, cascheta lui suportase modificari si acum semana cu cea de aviator american. Cand aveam liniste in frontiera se aseza in fotoliu si folosea cascheta pe post de perna, sa-i tina capul drept. Nu dormea, atipea. Lasa capul pe spate si dupa expresia fetei parea ca este concentrat sa asculte noaptea, iar dupa ochii mijiti nu stiai daca ii are inchisi sau te priveste printre gene. Avea gene lungi. Cred ca ar fi fost un comandat de osti genial pe timp de razboi. Acum pe timp de pace era diplomatul perfect.
Nu proveneam dintr-o familie bogata, dar acum aveam bani ca si cum as fi. Aveam chiar prea multi. Tanar, setos de viata, cu foamea de independenta ce o au baietii de 20 ani ce au terminat armata. Omul bogat si cu pozitie sociala este mai mult decat unul frumos si destept. Eu le aveam pe toate. Cat sa se fi afectat caracterul meu?

Da, am facut ce am dorit, dar mi-am controlat dorintele. Nu m-am destrabalat, nu am cazut in patimi sau vicii, nu mi-am luat permis de conducere nici pana astazi. Placerile mele au fost traiul bun, sa ma indragostesc si sa ma provoc cu noi indeletniciri. Cand am considerat ca pot face ceva pentru cineva, am facut. Am avut o tinerete frumoasa si din ea am invatat multe. Iar cand ai bani, ai multi prieteni, iti umpli viata.

Sunt convins ca cel ce a trait in saracie nu are aceeasi incredere de sine ca cel ce nu a simtit lipsurile. Eram pregatit sa cuceresc lumea, aveam curajul necesar. M-am implicat in diferite afaceri, mi-am facut planuri indraznete si le-am dus la indeplinire. Orice femeie de care m-am indragostit m-a iubit, nu am stiut ce inseamna esecul in dragoste. Uneori ma speriam de norocul meu si umil incercam sa ofer ceva de la mine si celor ce o duceau mai greu. In acea perioada am instituit regula ca din tot ce fac eu sa dau 10% la altcuiva, sa bucur si pe altcineva.

Inca aveam sala de arte martiale, unde eram sensei de cativa ani pentru acei copii ce au inceput mai devreme cu mine. Printre ei erau si amarati, impresionabili cu perseverenta lor, pe acestia ii ajutam si inainte. De altfel, la 18 ani castigam cat 5-6 salarii de muncitor numai din sala de sport, iar ca un venit suplimentar mai aveam si o discoteca ce am deschis-o cu sistem exclusivist, unde numai elevii liceului nostru aveau acces, tinand golanii afara cu sportivii mei. In fiecare vacanta duceam copiii in cantonamente la munte, cu bani stransi in timpul anului. Nu cheltuiam mult, caci inchiriam o cabana si ne gospodaream. Si astazi ma intreb cum de au avut curaj parintii copiilor sa-i lase la munte cu un pusti de 18 ani. Luam o grupa de 30 copii, plecam cu ei 10 zile, iar dupa alte doua saptamani plecam cu alta grupa, eu fiind singurul „major”. Mult curaj pe acei parinti.
Aveam obiceiul sa ma atasez de un copil mai amarat si sa-l indrum spre o viata mai buna. Ii cumparam haine, calculator, ii faceam cadouri si, cel mai important, il ajutam sa-si aleaga drumul in viata, modul de a fi, la varsta de 14-15 ani este foarte usor sa te pierzi in anturaj. In sinea mea eram multumit, credeam ca fac o fapta buna. Ca a fost util, corect sau bine, numai ei pot considera. Poate ca pe unii i-am obisnuit cu o viata ce nu si-au mai putut-o permite dupa disparitia mea din viata lor. Si dupa aceea, stiind ce au pierdut, sa sufere mai mult decat daca n-ar fi stiut. Dupa plecarea mea nu am mai stiut de ei, nu cunosc nimic despre evolutia vietii lor.
Avand bani mai multi decat imi trebuiau imi era usor sa fac astfel de lucruri. Ce cheltuiam cu ei era un nimic in comparatie cu ce cheltuiam pe mine. Cand ai mai mult decat iti trebuie este usor sa fii darnic. Obisnuit astfel, cu indrazneala celui ce n-are griji si este sigur de valoarea sa, aveam o atitudine corecta din punctul meu de vedere, dar condamnata si enervanta pentru cei ce nu aveau. Chiar daca eram respectuos, afectuos, gata de sprijin oricand, pentru prietenii mei reprezentam un noroc pe care ei nu-l vor putea ajunge prea curand sau niciodata. Eram foarte atent la ales prietenii, de altfel erau aceeasi din liceu, ii consideram „fratii” mei si aveam incredere in ei. Trebuia sa fiu cu bagare de seama, orice prieten nou reprezenta inca o persoana ce cunoaste cum fac eu banii.

Sa-mi fi daunat caracterului meu toate acestea? Sunt convins ca prin existenta situatiei s-a pus o bariera intre mine si restul, cand gandeau despre mine nu gandeau ca despre oricare dintre ei. Ori poate ca aceasta bariera devenea vizibila daca nu eram cum eram, ajutand pe oricine avea nevoie. Nu este un merit al meu, a fost doar privilegiul situatiei mele materiale. Daca nu aveam destul, as fi fost mai strans.

Cand ma pregateam pentru olimpiadele de matematica profesorul meu era curios ce solutii am pentru probleme, tot grupul de copii talentati le rezolvau in modul cunoscut si invatat, pe cand eu foloseam alt artificiu. O perioada ma descumpaneam si simteam ca nu sunt in stare sa tin pasul cu ei, vroiam sa gandesc la fel de inteligent ca ei, sa am acelasi mod de rezolvare. Apoi am observat ca devenisem un fel de „ultima solutie” , cand toti ceilalti se blocau, mai exista o sansa ca eu sa am o rezolvare, astfel ca echipa per ansamblu era mai buna. Chiar si la teoremele clasice ale lui Arhimede, Euclid, Pitagora, etc., invatate de omenire intr-un fel de doua milenii si jumatate, erau predate si demostrate de catre profesor, apoi obisnuia sa-mi solicite parerea spunand: „Si acum elevul .... va va prezenta o alta rezolvare sau cum se da in bara ca la Dinamo”. Facea aluzie la o intamplare ce imi era jena sa o aduca aminte. Eu gandeam ca si lui ar trebui sa-i fie, dar eram constient ca mai intai mie.

Era vorba de teorema lui Euclid in spatiu, cea cu planurile paralele. In premele doua banci sedeau cele patru „genii” din lotul olimpic, iar eu eram intotdeauna in ultima banca, izolat si nebagat in seama decat la final. In timp ce explica demonstratia lui Euclid am scos un sunet de dezamagire, abia auzit de mine, concentrat pe o idee. Cateodata „stiam” ca rabufnirea mea in stil „Evrika” se intampla doar in gand, dar nu stiu cum acest profesor imi auzea si gandurile. „Ce nu-ti convine?” m-a intrebat. „Nu este adevarat, domn’ profosesor. Teorema nu este adevarata intotdeauna.” Profu’ se intoarce la cei patru si ii intreaba: „Ce a baut asta? La ce ora a venit azi noapte?” . Nu ma las, toti colegii ma indemnau sa tac, nu era primul caz, de obicei nimeni nu castiga din interventiile mele: „Pai, stati sa vedeti... Asta cu asta, asta aici, deci ... n-ar merge ca prin reducere la absurd imi da alta socoteala. Dar asta numai in cazul asta.” Se gandeste cateva minute si se intoarce catre mine: „Serios?!” Se vedea ca i-am dat de gandit. Pentru mine era ceva, era unul din cei mai buni profesori din tara, daca nu cel mai bun. Copii invatau dupa culegerile lui si ale lui Titeica. „Stati sa va traduc” – le spuse celorlalti inainte de a le explica in termeni matematici cam ce ziceam eu. Si astfel ca si-a tras scaunul langa cei patru fantastici si s-a transformat in statuie, concentrat pe tabla cu teorema lui Euclid in spatiu pe ea. Au trecut 3 ore, fara pauza, fara sa dea atentie larmei ce s-a dezlantuit in clasa. A pornit intai in soapta, pana cand au prins curaj si au ridicat volumul discutiilor, ajungand chiar sa strige unii la altii, si mai toti la mine facandu-mi semne cu pumnul ca eu sunt de vina pentru ca nu au recreatie. Dupa doua ore de matematica urmau doua ore de fizica. „Fizicianul” nostru ne-a cautat catalogul prin cancelarie, trecand minutele s-a lasat pagubas si a venit la clasa. Cand a deschis usa, profu’ de mate i-a strigat: „ Iesi afara!!” Fizica a inchis usa, dar s-a razgandit: „Am ora cu clasa aceasta. Si n-am gasit nici catalogul in cancelarie..” Profu’ de mate a apucat catalagolul si l-a aruncat dupa dansul pe usa, pocnindu-l in cap: „Ia-l si dispari cu fizicul tau cu tot. Aici se intampla ceva important!” Nu l-a privit, nu i-a acordat nici o alta atentie, decat a aruncat cu catalogul in el si a scuipat cuvintele printre dinti. Si a mai trecut o ora. Pana cand am scapat un „Ah!” involuntar. „Ce este iara?!” – se intoarse spre mine. M-am scuzat ca rationamentul meu este gresit, si i-am explicat unde. S-a uitat buimac la mine, a reluat ideea mea si cand si-a dat seama ca imi demontasem propriul rationament contradictoriu cu Euclid, m-a privit cu nervozitate si m-a dat afara. Inainte de a iesi din clasa m-a oprit: „Sa-ti explic de ce te dau afara. De doua mii de ani omenirea invata dupa teorema lui Euclid. Daca ceea ce spuneai tu ar fi fost corect ai fi rasturnat toate principiile matematice ca urmare a acestei teoreme si ai fi primit premiul Nobel. Iesi afara!!” Stiam ca premiul Nobel se da pentru excelenta in orice domeniu, mai putin in matematica. Cand a instaurat recompensa, Nobel a lasat scris testamentar ca matematica sa fie exclusa, avea ceva reminiscente de la profesorul lui din gimnaziu. Il ura.

Obisnuiam sa gandesc altfel decat ceilalti. La vama in timpul zilei se adunau autocarele pentru Turcia, cu cei ce se duceau dupa marfa. La coada se adunau si autocarele rusesti cu copii. Dupa Cernobil, statele europene le-au sponsorizat copiilor din Belarusia, Moldova si Ukraina tabere la mare, in Bulgaria. Astfel ca la intrarea in tura aveam insirate la bariera cateva zeci de autocare turcesti, alternand cu cele „rusesti”.

Problema nu era la noi, era la colegii bulgari. Romanii plecati dupa marfa erau in tranzit prin Bulgaria, era necesara doar o stampila in pasaport si sa-i verifice in consemne. Rusii intrau la ei in tara ca turisti si era necesar sa completeze un talon pentru fiecare, ceea ce insemna ca le lua o ora sa proceseze datele unui singur autocar. Bulgarii aveau de curand calculatoare, ca si noi. Nefiind obisnuiti , bulgarii tastau literele ca la masina de scris, dupa un nume complet oboseau si luau pauza de o tigara. Cu alte cuvinte, cinci autocare rusesti le risipeau sansa celor de dupa ele sa treca pe aceeasi tura.

Talonul era o gaselnita interesanta, o foloseam si noi. Fiecarui cetatean strain i se completa un talon cu tot felul de rubrici, de la nume pana la adresa unde merge, si alte date folositoare in caz ca vrei sa dai de el. Prin acest talon i se atasa un numar in calculator, iar la iesirea din tara acest numar se imprechea, tinand o evidenta stricta ca cel ce a intrat a si iesit din tara.

Normal ca-mi apareau soferii turci cu un zambet binevoitor si o oferta de nerefuzat. Sa-i scot din rand, sa-i las sa treaca inaintea celor rusesti si pentru asta eram recompensat cu o suma importanta. Era un obicei nepericulos. Ei fiind in tranzit erau trecuti repede dincolo, apoi rusii isi urmau cursul stabil, toata lumea era fericita. Mai ales turcii care nu pierdeau vremea si cu acelasi autocar puteau face doua curse in timpul uneia, sporindu-si astfel profitul.

Mai era o obisnuinta pe atunci ca firma de turism ce detinea autocarele sa ofere un buget de protocol pentru oficialitatile de granita. Fiecare autocar lasa o sticla de whiskey sau un carton de tigari. Habar nu am cum s-a instaurat o astfel de obisnuinta, dar era ceva natural si cu vechime, Nea’ Mitica care lucra de 33 ani in vama imi spunea ca si el tot asa a gasit obiceiul.

Cum spuneam, eu faceam altfel decat altii. Cand venea turcul sa-l las sa treaca inaintea rusilor il intrebam: „Pe tine ce te intereseaza? Sa treci inaintea rusilor sau sa treci vama la bulgari pana in ora 17.00?” Si faceam o intelegere, garantam ca trec si la bulgari daca respectau conditiile impuse de mine. Si trimiteam vorba bulgarului ce era de tura dincolo. Eram cunoscut printre ei, asa ca acesta se prezenta curios despre ce am sa-i propun. „Bre Rumen, iti bag intre granite 10 autocare, 5 rusesti si 5 turcesti.” Dadea cascheta pe spate cu statia in mana si se tanguia: „Haide bratko, ma blochezi cu astea rusesti. Baga turcesti intai si apoi rusesti.” Dar facea ca mine cand auzea ca vin sa-l ajut. Cu mine la calculator ii lua fix cinci minute sa proceseze datele pasagerilor unui autocar. Iar ei erau platiti la salarii si dupa volumul de munca, nu m-a interesat niciodata in ce mod era calculat. La inceput se mirau ca ma descurc cu literele chirilice, dar apoi le-a convenit mai mult ca stiu turceste.

Un coleg de-al meu ar fi procedat simplu, le-ar fi scos din rand si si-ar fi vazut interesul. Mie nu-mi placea sa las copii aceia sa astepte si imi inchipuiam cum se simt cand vad ca alte autocare trec inaintea lor. Astfel evitam si orice discutii cu soferii rusi, dar nu asta ma deranja, ci sentimentul de nedreptate ce-l simteau copii. Asa ca eram auzit in statie: „B1, da drumul la primele zece autocare!” Imediat urma o pleiada a colegilor, ca iar fac hocus-pocus si ca organizez vama bulgara. „Orice pentru fluidizarea traficului.” – justificam zambind. Doar primisem indicatii in acest sens, sa ne concentram eforturile.

Obisnuiam sa mananc la ei, aveau un han langa granita si mancarea era mai ieftina, dar mai important – era mai buna. Asa ca in noptile cand nu era trafic ma vdeau venind agale si-mi ieseau in cale: „Ceva de lucru, bratko, sau ai venit sa mananci? Hai ca vin si eu la masa.” Asa ca m-am obisnuit sa iau masa cu ei. In iernile geroase, cand zapada bloca accesul, ne intindeam la un joc de remy sau de carti. Asta ma facea intr-un fel expert in problema bulgara, de cate ori aveam un „incident diplomatic” ma descurcam fara bataie de cap. Numeam „incidente diplomatice” diferitele situatii cu cetateni straini a caror prezenta pe teritoriul ambelor tari era sensibila si problematica. In astfel de cazuri fiecare tara isi vedea interesul si dorea sa scape de o posibila viitoare problema, cazuri ce nu-si au rostul sa le amintesc acum. Ii impachetam pe numiti si-i trimiteam in tranzit prin Bulgaria, varsandu-i la turci caci legislatia le permitea sa-i primeasca. Bineinteles cu garantia ca ii voi reprimi in cazul in care ii refuza turcii. Nu s-a intamplat niciodata.
......................................................

In caz de catastrofa ne regasim omenia. La un deces in familie oamenii se comporta altfel decat de obicei, tin mai mult unii la altii. Unde probabil realizeaza ca toti suntem trecatori pe lumea aceasta. La nunta se intampla alt fenomen, se barfeste. Apare invidia, ce nu am sa o inteleg niciodata. Dar peste toate, apare un sentiment de apartenenta, ceea ce te face sa uiti micile rautati si sa-ti aduci aminte ca „sangele apa nu se face”.

Omul bolnav este mai atent cu cei din jur si se ingrijoreaza de sanatatea lor. Este mai tolerant.

Intr-o familie cu multi copii, greu de controlat, cand se imbolnaveste unul dintre frati ceilalti se aduna in jurul lui si devin cuminti, atenti sa nu-si supere parintii. Chiar si parintii se apropie unul de altul, astfel de evenimente incheaga mai mult relatia lor, daca cumva in ultimul timp s-a racit. Egoista mezina va spala vasele fara sa-i spuna cineva. Neastamparatul cel mare va alerga oriunde este nevoie, fara sa cracneasca.

De ce trebuie sa se intample un necaz pentru a ne ragasi bunatatea, toleranta si iubirea de apropele tau?
...........................................................