Acest blog este personal, articolele sunt scrise dupa cum imi vine, in functie de starea mea. Fara a fi revizuite, fara a fi corectate gramatical sau ortografic.

miercuri, 17 august 2011

Cand iti schimbi scena si decorul...

Subiectul:

Preia controlul asupra destinului tau si modeleza-l ! Concesioneaza un decor nou..o scena noua..si da drumul la spectacol...



Daca reusesti sa impui o noua scena si un alt decor nu inseamna ca-ti controlezi destinul sau ca-l modelezi. Ci doar ca schimbi drastic viata ta. Nu poti sa stii daca in bine sau in mai rau. Asa cum corpul se invata cu un program (dormit-trezit-mancat-nevoia de sex- vicii- etc), fiecare schimbare brusca va produce un sevraj - o nesiguranta in sine. Va exista o perioada de acomodare cand fie te vei inchide in tine, fie cu inconstienta te vei avanta inainte. In betia autosugestiei si a egoismului nu vei stii daca ranesti persoanele din jur sau le faci un bine. Ideea ca tu iti controlezi destinul este o betie. Poti schimba cursul vietii de cate ori vrei tu (pana cand poate ai noroc si iti place una din schimbari), dar de controlat nu se poate.

Poti face planuri, sa ai teluri, dar asa cum decizi ca te duci la piata sa iei paine. Daca nu ajungi sa iei paine, daca se schimba cursul vietii, inseamna ca ai trait viata pe moment, foamea ti-a fost astamparata de altceva mai placut si spontan, altfel iti cumparai paine.

...................................

Ideea nu era crezul intr-un destin, adica eu leguma asteptand sa ploua, sa cresc sau sa ma inec ori sa ma usuc... si nici sa-l controlezi... Te faci mare, cresti adult formandu-ti o conduita, un mod de viata. Ce facem acum? Ne-am facut mari si inca ne cautam o conduita? Vrem sa schimbam scena si decorul? Da, e posibil ca in viata sa o faci, sa schimbi scena si decorul, sa rupi o rutina a nefericirii. Asa este firesc. Dar pana la urma este un esec, nu o poti transforma in ceva de admirat, ceva de urmat. Daca era un succes nu trebuia sa schimbi scena si decorul. Nu inseamna control. Este aceeasi diferenta dintre a fi fericit, a fi nefericit si a nu fi fericit. Teoretic daca nu esti fericita, nu inseamna neaparat ca esti nefericita... Asa si cu schimbatul scenei. Daca iti schimbi drastic viata nu inseamna ca de acum ti-o controlezi si sigur vei fi fericita. Ai iesit dintr-un mod de viata care sigur te facea nefericita. Numai atat lucru si unele persoane considera asta o mica victorie. Adevarul este ca nu a fost castigata nici o batalie, doar ai evitat o infrangere. Deci "nicht kontroll".

Continui off-topic:

Eu cred ca a trai viata inseamna a trai emotii, cam la aia se reduce tot. Cand traiesti emotii uiti de toate, gandesti prezentul, momentul. Umorul, arta, muzica, degustarea gastronomica, socializarea, provocarea intelectuala, indragostirea, iubirea, paternitatea, relatiile de familie, toate acestea iti pot da emotii placute, trebuie doar sa stii sa le traiesti.

Cel mai mare iad al omului este singuratatea. Ii da timp sa gandeasca prea mult si sa-si imagineze mult prea multe dorinti, sa anticipeze ce urmeaza sa-si doreasca daca i se realizeaza ce si-a propus, astfel ca nu apuca sa se bucure de dorinta ce tocmai i s-a indeplinit ca deja are o alta ce-l face nerabdator, ce-i continua agitatia sau suferinta de pana acum.

Din cand in cand opreste-te din a dori, din a gandi viata, si uita-te in jur... si vezi ce-ti place... remarca lucruri si oameni... Am obiceiul ca din cand in cand sa ma opresc din discutie si sa-i spun unui om daca asta cred: "esti o persoana foarte misto." M-a invatat o femeie asta, si nici macar nu era femeia mea; nu dorea sa ma invete ceva, doar ca asta facea si eu am inteles ca mult mai interesant e sa privesc omul din fata mea decat sa privesc mai mult spre mine cand vorbesc cu el, spre ideea mea. Avem tendinta sa transformam o discutie in monoloage alternative. Fiecare vorbeste pentru sine.

Nu spun ca sa nu-ti faci planuri. Dar sa le faci lejer, cursiv, ca si cum ai gandi cum urmeaza sa faci o omleta: spargi oua, le amesteci, pui ce ai de gand sa pui, si gata. Iese buna sau nu. Cu timpul te experimentezi. Nu sa iti incarci planurile de fanatism, de incordare si nerabdare ca vrei sa se indeplineasca. Nu-ti poti controla viata incercand sa controlezi ambientul si oamenii din jur, sa se potriveasca tabloului tau imaginat. Iti controlezi viata daca nu lasi pe altul sa ti-o controleze si tu traiesti "free" cum spunea Angelina Jolie in citatul tau de mai devreme. Nimeni nu te va face fericita daca tu nu stii sa traiesti fericita, dinainte de a-l cunoaste.

_____________________
* multi se intreaba cum de am rabdare sa scriu atat de mult, chiar si intr-o conversatie uzuala cu o cunostinta pe net. Sincer, scriu mai rapid decat vorbesc. Rostirea unui cuvant e mai lunga decat tastarea lui. Daca le-as accelera fonetic in vorbire, nu s-ar intelege. In consecinta, folosesc atat de multe cuvinte convins ca asa arat ca sunt si destept.

Un comentariu:

costi pop spunea...

"Cel mai mare iad al omului este singuratatea."Eu imi doresc sa fiu singur,atat de singur,incat sa nu se stie ca exist.Sa revin apoi,imediat ce li se va goli memoria,celor carora le datorez bani(banca...)
In final as vrea sa-ti spun ca blogul tau este unul urmarit si de mine,iar daca vrei,putem face un schimb de link.Ganduri faine pentru un om ciudat si misterios.,care scrie atat de bine.