Acest blog este personal, articolele sunt scrise dupa cum imi vine, in functie de starea mea. Fara a fi revizuite, fara a fi corectate gramatical sau ortografic.

vineri, 26 februarie 2010

- fragment de corespondenta:

Nu am sa raspund decat daca ai sa comunici in lb romana, engleza nu este atat de puternica si personala. De exemplu un compliment in limba romana este mai puternic decat in orice alta limba, o injuratura este mai dureroasa. "Cacat" este mai dizgratios ori mai accentuat (expresiv dezamagitor) decat "Shit".
Este mai puternica pentru ca este limba materna, ceea nu trebuie sa uitam niciodata.
Imi pare rau sa vad ca prima generatie de "vanatori de multinationale" a lasat mostenire prostul obicei de a implementa limbajul business in viata personala, incercand astfel sa-si mai aplaneze parerea de rau ca traiesc in tara asta sau din dorinta de a fi internationali.
Dar nu cred ca daca iubitul iti spune "I love you!" este mai magulitor, mai serios si mai emotionant decat "Te iubesc!".

4 comentarii:

Anonim spunea...

(I hope that nobody else except for you will see this. Or not. It's up to you.)

This is a little test, dear Weekender. I am curious whether you find it at least a bit personal or sensual despite being in English:

"Sometimes at night I long to lighly touch your face, neck and arms with my quivering fingers, feel your lips lightly tasting mine, experience your breath all over my skin or fill my lungs with your perfume... and then I fall asleep."

So? Nothing? No emotions aroused? ... simply because the message is in English... ?!?!

You know who! ;)

Weekender spunea...

Try it in Romanian. Much touchable.

Anonim spunea...

Bine. Limba romana atunci:

"Frate, nu ne-o tragem si noi odata?" (am citat cu aproximatie din ceea ce mi-a martusit cineva)

Parerea mea (irevocabila) e ca mesajul conteaza mai mult decat limba... (E adevarat totusi ca acelasi mesaj intr-o limba straina, paleste in fata celui din limba materna. Atinge alte coarde de sensibilitate. Mai inalte...)

Nicoleta spunea...

Intru totul de acord cu weekender, desi si el si-a anglicizat identitatea......Eu am ajuns sa gandesc in limba engleza dar inca nu am reusit sa exprim nici 20% din ceea ce se intampla in sufletul meu in engleza. Cred ca doar limba romana poate exprima nuantele sufletului nostru si dorul de pamantul asta, de copii; iubirea noastra e mai profunda decat a tuturor popoarelor.