Acest blog este personal, articolele sunt scrise dupa cum imi vine, in functie de starea mea. Fara a fi revizuite, fara a fi corectate gramatical sau ortografic.

sâmbătă, 12 iunie 2010

Sotii, colegi de camera?



In cea mai mare parte a casniciei cei doi soti devin cei mai buni colegi de camera. Cu responsabilitati comune atunci cand apar si copiii. Cuplul ia fiinta din dragoste, isi atinge apogeul in cativa ani, apoi se instaureaza o rutina. Pe de alta parte nu te mai simti singur, iti place viata in cuplu, din cauza asta e si foarte greu sa-ti revii dupa o despartire, sa reinveti sa traiesti singur. Inveti respectul pentru celalalt, ii cauti aprobarea pentru a transforma o decizie intr-una comuna. Barbatul sa nu uite niciodata ca dimineata nu s-a trezit singur in pat, ca sa ia singur deciziile. Increderea ce o are femeia in el sa nu se transforme in desconsiderare.

Simt cuplurile care se iubesc ca la inceput, chiar si mai mult acum dupa ce fiecare cunoaste tot despre celalalt. Isi vad de job, de prieteni, dar e o anumita ora din zi in care s-au obisnuit sa ajunga acasa, de parca si-au dat intalnire. Daca unul din ei intarzie, se simte inconfortabil pe unde e, simte un fel de vina. E simplu, le e dor. Pur si simplu.

Se intalnesc acasa si se simt bine, comunica ce s-a intamplat in ziua respectiva. Comunica. E marele secret. Sa existe comunicare si interes pentru intelegere. Nu incerca sa schimbi, incearca sa intelegi. Nu incerca sa impui, exprima o parere. Va retine sigur ce e bun in gandirea ta.

Scriam odata ca femeia e ca valul. Sunt momente cand e avida de mangaierea ta, altele cand o deranjeaza. Las-o sa-si vada de ale ei, tu doar fi atent pentru ce e predispusa.

Ea tine cont de fiecare sacrificiu care il face. Uneori da un pas inapoi sa-ti faca loc sa te afirmi. Travaliul, nasterea copilului si cresterea lui sunt considerate si ele un sacrificiu pentru familie, chiar daca niciodata nu e spus. Una peste alta, femeia face si simte aceste sacrificii, trebuie sa simta pentru ce le face. Atunci cand ii dai motive sa se intrebe pentru ce le-a facut, ai o atitudine gresita.

Dau exemplul meu, odata ce am experimentat viata de cuplu, mi-a fost greu sa reinvat sa traiesc singur. Cand ai incapatanari, gandeste-te o clipa cum e sa traiesti singur. Pentru inceput pare o viata linistita, dar inchipuie-ti ca faci asta zi de zi, mananci singur, dormi singur. Pana si un film vazut singur e altfel fata de cand il vezi cu cineva.

Ideea de la care am inceput sa scriu e ca sotii nu trebuie sa ajunga doar buni colegi de camera. M-a lasat inspiratia, am sa revin.

.................................

Niciun comentariu: